Ugrás a tartalomra

MIRK Topolyán

A Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjteménykiállítás 47. alkalommal került megrendezésre

Az idei évben Topolya ad otthont a Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjteménykiállításnak, közismertebb nevén a MIRK-nek. A 47. alkalommal megrendezett kiállítás április 13-án, csütörtökön, 13 órai kezdettel nyílt meg a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola épületében.

Az idei MIRK-re is gazdag kiállítási anyaggal érkeztek a gyűjtők és kézimunkázók. Az iskola folyosóin és tantermeiben szemet gyönyörködtető látvány fogadta az érdeklődőket. Hímzések, csipkék, szebbnél szebb gyöngy- és makraméékszerek, csuhé- és papírfonással készült kosarak, hagyományos és modern technikákkal készített húsvéti tojások, gobelinek, festmények, kerámiák, és számtalan érdekes látnivaló alkotja az idei kiállítás anyagát. Számos egyesület, és még több kézimunkázó gyűlt össze ezen alkalomból, magával hozva egy darabot saját vidékének kultúrájából.

Az idei kiállítás házigazdája a Községi Női Fórum Nefelejcs Hagyományőrző Kézimunka Egyesülete. Az egyesület elnöke, Paul Szikora Erzsébet a megnyitón köszöntötte a kiállítókat, a vendégeket, és az érdeklődőket is. Külön köszöntötte Bada Johannát és Istvánt, akik hosszú ideig voltak a MIRK fő szervezői, és jelenleg tiszteletbeli elnöki pozíciót töltenek be a MIRK bizottságában. Köszöntötte továbbá Telecski Elvirát, a MIRK jelenlegi fő szervezőjét és elnökét, valamint Kovács Elvirát, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnökét, aki szintén részt vett a megnyitón.

Paul Szikora Erzsébet a megnyitón elmondta, hogy a Nefelejcs egyesület már negyvennégy éve működik, és szinte minden alkalommal részt vesznek a MIRK-en. Több szakosztály is működik az egyesületen belül, mint például a gyöngyfűzés, a kerámia, és a szövés is.

– Úgy érezzük, hogy a hagyományainkért harcolnunk kell. Az utóbbi időben a hagyományokat egy kissé elhanyagolják, ezért úgy gondoltuk, hogy nekünk a tű a fegyverünk, és így harcolunk a hagyományainkért, hogy életben maradjanak – mondta a megnyitón a Nefelejcs elnöke.

Ezt követően fellépett a Kodály Zoltán MMK Csörgő citerazenekara, valamint Sörfőző Szügyi Judit, majd pedig Kokrehel Andrea szavaló, aki egy húsvéti verssel tette ünnepélyesebbé a megnyitót. A folytatásban Telecski Elvira köszöntötte az egybegyűlteket.

– Az idei kiállításon negyvenkilenc csoport van jelen. Szerbiából több helyről is érkeztek résztvevők, mint például Nišből és Kragujevacról. Ezenkívül jelen vannak vajdasági és magyarországi kiállítók is.

Gyűjtemény-kiállításukkal pedig a Bada házaspár teszi gazdagabbá a negyvenhetedik MIRK-et. A kiállítás hétfőig lesz megtekinthető, és ekkor kerül majd sor az eredményhirdetésekre, a díjak és nívódíjak átadására – fogalmazott Telecski.

Az idei MIRK-et Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is megtisztelte jelenlétével. Kovács nyitóbeszédében elmondta, hogy a kézimunkák olyan értéket képviselnek, ami szembe megy tömegtermékekkel.

– Egy régi mondás szerint a boldog élet egyik legfőbb kelléke, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni arra, ami a miénk. Észre kell vennünk, számon kell tartanunk azokat az értékeket, amelyekkel rendelkezünk, amelyek körbevesznek a mindennapjainkban.

Ez a kiállítás remek kézimunkázók, gyűjtők portékait tárja elénk. Olyanokét, akik abban a legjobbak, ami a mi kultúránkhoz tartozik. Egy halott dolog is tud az árral úszni, de csak egy élő képes az árral szemben.

Amit itt látunk, az szembe megy a tömeggyártók holmijaival, amiket rövid használat után eldobunk, és amiket arra gyártanak, hogy minél többször újat vásároljunk belőlük. A kiállítási tárgyakból viszont nemcsak az anyagot és a munkát, hanem a szívet és a lelket sem spórolták ki.

Élő dolgok ezek, amelyek felhívják a figyelmet Vajdaság és Szerbia sokszínűségére. Bada István valamikor azt mondta: a MIRK örömszerzés – mondta Kovács, majd hivatalosan is megnyitotta a kiállítást.

A kiállítást április 17-éig, hétfőig tekinthetik meg az érdeklődők, 9 és 18 óra között. A záróünnepségre április 17-én, hétfőn 13 órakor kerül sor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, S-s
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen