Ugrás a tartalomra

Mind többen tanulhatnak Szerbiában a duális képzés keretében

Újvidéken, Szabadkán, Mitrovicán és Pecsincén vannak olyan szakközépiskolák, amelyekben az elmúlt években duális oktatásban is részt vehettek a diákok.

Az ilyen jellegű képzés abban segíti a tanulókat, hogy a gyakorlati tapasztalatokat könnyebben elsajátítsák, valamint gyorsabban juthatnak munkahelyhez.

Jelenleg 300 középiskolás tanul a duális oktatás szabályai szerint, de a reformok után akár 1500-an kapcsolódhatnak be a rendszerbe – mondta Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár.

Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „Szerbiában komoly reform van folyamatban, és ezek a változások szinte rendszerbeliekké fognak válni, akár a következő iskolaévtől.

Látjuk már az eredményeit ennek, miután az önkormányzatok kifejezték óhajaikat, hol milyen profilokat kell nyitni duális modellel.

A beiratkozási terv szerint, amely a következő iskolaévre vonatkozik, már sokkal több ilyen osztály nyílik, sokkal több önkormányzatban, most már 16 városban jelentkeznek ezek a szakok, és sokkal szélesebb területeken, mint eddig, tehát a fémipar mellett a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, az idegenforgalom és sok-sok más szakma is duális módon kerül megvalósításra.”

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír