Ugrás a tartalomra

A migránsok elszántak, a helyiek elkeseredettek

Fokozott rendőri jelenlét Majdányon és Rábén – A helyi közösség tanácsa intézkedéseket sürget – A falusiaknak elegük van a hívatlan vendégekből

Csütörtökön délelőtt egymást érték a rendőrautók a hármas határzugban fekvő Majdány–Rábé helyi közösségben. Mintha megérezték volna a veszélyt, a migránsokból mutatóba is alig akadt az utcákon. A rabszállító kocsival érkező rendőrök cirkáltak a két szomszédos kis faluban, de hogy milyen eredménnyel jártak, egyelőre nem ismeretes. Mindenesetre a migránsok bezárkóztak a lakatlan házakba. A egyetlen majdányi kisbolt szomszédságában lévő lakatlan ház hátsó részéből férfiak élénk beszélgetése hallatszott ki az utcára, de nem mutatkoztak. A boltos asszony elmondta, hogy folyamatosan jönnek hozzá vásárolni, nem tágítanak, ami abból is leszűrhető, hogy feliratkoztak nála, hogy jusson nekik a faluba érkező napi kenyérszállítmányból.

Az utcán két afgán fiatalemberrel találkoztunk, akik elmondták, hogy kitartanak, amíg csak át nem jutnak az EU határán. A jobb élet reményében Németországig szeretnének eljutni. Egyelőre azonban a kerítés és a határőrök útjukat állják. Egyikük meg is mutatta mobiltelefonja betört kijelzőjét, ami a rendőri beavatkozás következménye.

A hármas határ közelében élőknek végkép elegük van a hívatlan vendégekből és viselt dolgaikból. Végre már nyugodtan szeretnének aludni, de amint azt Mihók Kucora Eszter rábéi lakos elmondta, nem hogy fogyna a migránsok száma, hanem még szaporodik, sorra törik fel az üresen álló házakat. Hónapok óta nincs egy nyugalmas éjszakájuk, félelem és elkeseredés lett úrrá az itt élőkön. Odáig fajult a dolog, hogy már a lakott, idős magányos falusiak házába, szobájába is bemennek, fáznak, vizet, élelmet kérnek. Egyelőre személyi konfliktusokra nem került sor, de a feszültség és elkeseredettség napról napra nő. Amikor kihívják a rendőröket, azok szétzavarják a szinte kizárólag fiatal, húsz-harminc éves arab férfiakból álló illegális bevándorlókat, de másnap minden ott folytatódik, ahol előző napon abba maradt.

Makra Ervin, a VMSZ Majdány–Rábé helyi szervezetének elnöke elmondta, hogy még azok a házak sincsenek biztonságban, amelyiknek a tulajdonosa – hogy távollétében megvédje ingatlanát az illegális behatolóktól – rácsokat szereltetett a háza bejárati ajtajára és az ablakokra. Ezeket is lefeszegették, és újra csak behatoltak a védettnek hitt épületbe. Nem okoz gondot számukra, hogy a lakatlan házakban nincs áram, biztosítékokat hoznak magukkal, és bekapcsolják a villanyt. Volt olyan épület, amelyben 5-6000 dináros villanyszámlát hagytak maguk után a migránsok.

A napokban már nemcsak gyalogos migránsokat lehetett látni, volt, aki kerékpárhoz jutott. A rendőrség ugyan elkobozta tőlük, de ezek az aggasztó jelenségek egyre inkább azt mutatják, hogy a határzárnál feltorlódott illegális bevándorlók nem válogatnak az eszközökben, hogy elérjék céljukat, elcsigázottak, éhesek, fáznak, ami még elszántabbá teszi őket, ami miatt egyre csak nő a félelem és aggodalom a helyi lakosság körében. Szeretnék már végre újból nyugalmasan tölteni az éjszakájukat a majdányi és a rábéi polgárok.

A kialakult áldatlan állapotok, a polgárok elégedetlensége nyomán hétfőn válságülést tartott Majdány–Rábé helyi közösség tanácsa. A helybeliek elégedetlenségüknek adtak hangot, hogy nem érzik magukat biztonságban, ezért a tanács haladéktalan intézkedéseket követel a közrend és a közbiztonság helyreállítása érdekében, amit többpontos záradék formájában fogalmaztak meg.

Először is a helyi közösség azonnali hatállyal kéri az illegális bevándorlók által birtokba vett/használt házak kiürítését Majdányon és Rábén, valamint a köztulajdonban lévő épületek, iskola, helyi közösség, művelődési ház (ahova szintén behatoltak az illetéktelenek) rendszeres hatósági ellenőrzését. Azonnali hatállyal 24 órás, folyamatos rendőri, illetve határrendészeti jelenlétet és járőrözést kérnek mindkét faluba. A diákok és más utasok biztonsága érdekében fokozni kell a biztonsági intézkedéseket az autóbuszjáratokon és buszmegállókban, valamint a migránsok szállításának a megtiltását a tömegközlekedési eszközökön a község területén közlekedő járatokon.

Néhány konkrét intézkedést is foganatosítottak a helybeliek: a diákbusz, amely Majdányról és Rábéról a szomszédos oroszlámosi általános iskolába szállítja a gyerekeket, nem a buszmegállóban, hanem az iskola előtt áll meg. Ahhoz azonban, hogy visszatérjenek Majdány és Rábé békés hétköznapjai, erélyes hatósági fellépésre van szükség és a migránsok elszállítására a befogadó központokba, valamint folyamatosan ellenőrzés alatt kell tartani a mozgásukat.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger (Fotó: Pannon RTV)
Többi hír