Ugrás a tartalomra

Mi és ki ez a Zrak?

Nagy port kavart pályázati eredmények Újvidéken – Több mint kétmillió dinárt kapott a Zrak Magyar Művelődési Egyesület, miközben a nagy hagyományú intézmények jóval kevesebbet vagy semmit sem

Újvidék városában kiosztották a kulturális és művészeti programok támogatására szánt pénzeket. A médiában nagy meglepetést keltett a pályázatelbírálók döntése, 2,9 millió dinárt ítéltek oda ugyanis egy jobbára ismeretlen, Zrak (Levegő) névre keresztelt magyar művelődési egyesületnek, míg például a több évtizedes hagyományra visszatekintő Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület csupán 300 000 dinárt kapott öt nagyszabású tervezetének kivitelezésére. A szintén Petőfi nevét viselő, kátyi magyar művelődési egyesület 150 000 dináros, míg a pirosi Fehér Ferenc MME 250 000 dináros támogatáshoz jutott.

A Zrak önmagát magyarként meghatározó művelődési egyesület, amely messzemenően a legtöbb pénzt kapta a büdzséből a magyar szervezetek közül. A város honlapján közzétett határozatból mindössze annyi tudható meg, hogy Fiatalok a kultúráért című projektuma nyerte el a bizottság tetszését. A nyilvánosság előtt ismeretlennek számító szervezetet állítólag Paracki Teodóra jegyeztette be tavaly novemberben.
Az eredmény nagy visszhangot keltett mind a médiában, mind a közvéleményben. Több polgár is nemtetszését fejezte ki internetes portálokon, és Facebook-csoportokon belül. Legtöbben azt kifogásolják, hogy egy ismeretlen művelődési egyesület, amely hivatalosan egy bejegyzett projektumot, illetve programot sem valósított meg, ilyen nagy összeghez jutott, míg más székvárosi illetőségű magyar intézmények alig valamit, illetve semmit sem kaptak.
A világhálón a Zrak művelődési egyesületet keresve elég keveset lehet megtudni, tulajdonképpen a címen és a személy nevén, aki bejegyeztette az egyesületet, szinte semmi más nem található.
A média értesülései szerint Paracki Teodóra Danijel Kulačinnak, a Harmadik Szerbia tanácsnoki bizottsága titkárának a felesége.
Milanka Brkić, a városi tanács kulturális kérdésekkel megbízott tagja és a Harmadik Szerbia egyik funkcionáriusa úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy az eredmény a kilenctagú bizottság pontozásának az átlageredménye, majd megjegyezte, hogy az alapítás időpontja – a Zrak esetében – nem meghatározó tényező a pályázatok elbírálása folyamán. Emellett hangsúlyozta, hogy a szóban forgó egyesület a kritériumoknak megfelelően küldte be programismertetőjét, melyben különböző műhelymunkák szerepelnek magyar ajkú gyerekek számára.
Danijel Kulačin, a Harmadik Szerbia párttitkára a sajtónak nyilatkozva megjegyezte, hogy nem lát semmiféle szabálytalanságot a pályázat lefolyásában, ugyanakkor megjegyezte, hogy ő nem tagja annak a bizottságnak, amely a pénzeket odaítélte.
– Ha jól értesültem, az eredmény kilenc ember összehangolt véleményéből született meg – mondta.
Hozzáfűzte, hogy a művelődési egyesület vezetője a pályázat meghirdetésekor még nem volt a felesége. Kulačin továbbá nemtetszését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ilyen médiavisszhangot keltett az ügy. Szerinte a média „szándékosan befeketíti” a pályázatot, holott nem ez az első alkalom, hogy ilyen dolog történik, majd felhozott néhány példát (pl. Sonja Lichtnek és férjének, Milan Nikolićnak az esete), amelyekkel szerinte nem foglalkozott ilyen tüzetesen a sajtó.
Egyébként nem hallgathatjuk el, hogy ugyanezen a pályázaton – amelyen a magyar érdekeltségű intézmények alulmaradtak – a Šajkaška Fejlesztési Központ, amelynek tulajdonosa maga Kulačin, 4,5 millió dinárt kapott saját projektumaira. A párttitkár hangsúlyozta: ebben nem lát semmi problémát, mivel történelmi értékekre hivatkozva jogosnak tartja, hogy részt vegyen projektumával egy nyílt pályázaton.
Milanka Brkić, amikor a sajtó arról kérdezte, miért kapott a Petőfi csak 300 000 dinárt, a következőt nyilatkozta: a pénzösszegek odaítélése során valószínűleg azt is figyelembe vették, hogy tavaly ez az egyesület 2,5 millió dinárt kapott a várostól. Ladisity Melindát, az újvidéki Petőfi Sándor MME  elnökét tegnap nem tudtuk elérni, helyette más nem nyilatkozott.
Az idén támogatás nélkül marad még az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ is, melynek elnöke, Figura Terézia kifejezte felháborodását és megrökönyödését az esettel kapcsolatban. – Legalább tíz pályázatot írtunk, közöttük tájolásra, előadásokra, verses összeállításokra kértünk pénzt, nem túl nagy összegeket, és egy pályázatunkat sem támogatta a városi hatóság. Csupán a tartományi szervektől kaptunk 40 000 dinárt a Verskocsmára. Mit tudok én őszre mondani a népes Diákszínpadnak? Azt, hogy egy darab vászonra sincs pénzünk, miközben már az Újvidéki Színház funduszát is feléltük? Szégyen, gyalázat, hogy azok, akik évek óta aktívan dolgoznak, eredményeket mutatnak fel, minden támogatás nélkül maradnak. És miért is? Mi köze az újvidéki magyarokhoz, ha nem is hallottunk róluk? Mit tettek le az asztalra, ami alapján ilyen „megtiszteltetésben” részesültek?
A pályázatot lebonyolító bizottságnak egyébként egyetlen magyar tagja van: Gyarmati Kata, az Újvidéki Színház megbízott igazgatója, aki mint bizottsági tag nem nyilatkozhatott a kérdésben.

 

Szerző (Forrás)
N-a Sz-cs, Magyar Szó
Többi hír