Ugrás a tartalomra

Mezőgazdasági vásárt szerveztek Szentmihályon

A József Attila Művelődési Egyesület nagytermében harminc kiállító mutatta be a termékeit.

A Szentmihályon élők többsége kertészettel és ipari növények termesztésével foglalkozik. Kiss Izabella, szervező: “Új vetőmagokat kínálunk fel, új vegyszereket, amiket használnak. Próbálunk mindig valami innovációkat bemutatni.”

A környező falvakban élő kertészek a nagybecskereki zöldségpiac fő ellátói. Az ilyen találkozások az információcsere szempontjából is fontosak. Bálint János, kertész: “Megtudjuk az új vetőmagokat, ami most aktuális, az új permetezőszereket, ami úgyszintén aktuális. Bizonyos emberekkel találkozunk, elbeszélgetünk.”

A bánáti faluban kilencszázan élnek. A kistermelők nehéz helyzetben vannak a településen. Tóth Ernő, Szentmihály HK tanácselnök: “Sajnos ez a gazdasági helyzet a kisebb termelőket nagyon fojtogatja. Nem bírnak lépést tartani a termeléssel, és akik kevesebb földdel foglalkoznak, azok elhagyják a falut.”

A kistérségi rendezvényen az érdeklődők tájékozódhattak a Prosperitati Alapítvány által kiírt pályázatokról is. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítványügyvezetője: “Lehetőség ez a Prosperitati Alapítvány számára is, hogy még a március 31-éig nyitva levő pályázatainkra felhívjuk a figyelmet. Van egy ministandunk is a nagybecskereki iroda munkatársaival.”

Sok termelő az ilyen, helyi jellegű rendezvényen jut információhoz arról, hogyan lehet fellendíteni a mezőgazdasági termelést.

Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, Szerbia  – Ez a mezőgazdasági kiállítás hatványozottan fontos. Főleg az itt, Bánátban élő, szórványban élő szentmihályi, és Szentmihály környékén élő magyar kistermelők számára. Itt első kézből tudnak információkat szerezni a vetőmagot forgalmazó, növényvédő szereket, öntözőrendszereket forgalmazó cégektől.

 A szentmihályiak bemutatták a saját termékeiket is. Akár csak a legkisebbek, akiknek a többsége már iskolás korában besegít a családi gazdálkodásban.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír