Ugrás a tartalomra

Mezőgazdasági termelők kapnak támogatást Topolyán

dén 13 millió dinár értékben nyújt vissza nem térítendő támogatást mezőgazdasági termelők számára Topolya önkormányzata a községi mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapon keresztül.

Csaknem 600 nyertese van a pályázatoknak, közülük mintegy százan ma írták alá a támogatási szerződést a Községi Képviselő-testület üléstermében.

Jószágok mesterséges megtermékenyítésére, a mezőgazdasági hitelek utáni kamat társfinanszírozására, a vetés, a termés, az évelő ültetvények, a melegágyak és jószág biztosítására pályázhattak a termelők. A piaci standok bérletének társfinanszírozását is támogatták, amelyet Szép István is igényelt. A bajsai gazda konyhakertészettel foglalkozik, a piacon értékesíti portékáját, de alacsony a vásárlóerő, ezért minden támogatás jól jön.

Szép István, termelő, Bajsa: „Tavaly cseréltük a fóliákat, egyrészt arra pályáztunk, másrészt meg a piaci asztalokra. Három asztalunk van a piacon, arra pályáztuk vissza az összeget. Amit kapunk jól jön, mert mindjárt visszafordítjuk, hiszen szeretnénk a locsolórendszert fejleszteni.”

Idén a méztermeléshez és méhcsaládok vásárlására is biztosítanak eszközöket, ezzel is segítenék a tömeges méhpusztulás során károsult méhészeket. Szokola Ágnesnek 80 méhcsaládja volt, most csupán 30 van. A támogatást az állomány növelésére fordítja.

Szokola Ágnes, méhész, Njegoševo: „Tavaly nagy kár ért bennünket, amiből kifolyólag a község segít bennünket. Csak méhvásárlásra költhetjük ezt a pénzt.”

Szarvasmarha- és sertéstenyésztők esetében az állatorvosi szolgáltatások, gyógyszerek, védőoltások és vitaminok költségeinek társfinanszírozására is lehetett eszközöket igényelni. A támogatások összegét a mezőgazdasági földek bérbeadásából származó bevételből biztosítják.

Kislinder Gábor, polgármester, Topolya: „13 millió dinár a teljes összeg. Tudjuk, hogy hét kiírásra lehetett pályázni. Azt gondolom, hogy sok a pályázó, mivel jelenleg 599 pályázó van elbírálva, és kihasználom az alkalmat, hogy gratuláljak nekik a sikeres pályázathoz.”

A tervek szerint karácsonyig az összes nyertes pályázó számára átutalják a támogatásokat.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír