Ugrás a tartalomra

A mezőgazdasági aktualitásokról

Bácsfeketehegyen tartottak lakossági fórumot támogatásokról, pályázatokról – A VMSZ köztársasági és tartományi szakpolitikusai válaszoltak a kérdésekre

Szerdán este a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban került sor a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a helyi falugazdász szolgálat által szervezett lakossági fórumra.

Az esemény meghívott vendége volt Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke, és Nagy Miklós temerini pályázatíró. Az eseményt Fekete Andor, Kishegyes község falugazdásza nyitotta meg.

Juhász Attila a fórum kapcsán arról számolt be lapunknak, hogy a lakossági fórumokon igyekeznek olyan információkkal szolgálni a gazdáknak, amelyeknek gyakorlati hasznát veszik. Ilyenek a támogatások, az agrárpolitikai intézkedések, a pályázási lehetőségek. Juhász külön kiemelte a családi gazdaságoknak szánt vissza nem térítendő támogatásokat, valamint a nagyon kedvező hiteltámogatásokat. A fiatal gazdák az idei évben is támogatásra számíthatnak, mondta, majd arról is szólt, hogy az IPARD program keretösszege 4 milliárd dinárral több, mint tavaly, és ennek nagy részét a vissza nem térítendő vidékfejlesztési támogatásokra szánták. Az államtitkár a gazdaságok bejegyzésének meghosszabbítása kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdaságokban történt minden változást be kell jelenteni 30 napon belül. Ez azért fontos, mert a jövő évi kifizetések során ezt veszik alapul, fogalmazott.

A lakossági fórumok célja, hogy a gazdákat időben tájékoztassák az aktuális mezőgazdasági pályázatokról, támogatásokról, mondta el lapunknak Ótott Róbert. A tartományi mezőgazdasági titkárságnak jelenleg négy pályázati kiírása van, és hétvégén jelentek meg a Vajdasági Mezőgazdasági Fejlesztési Alap kedvezményes hitelkonstrukciói, tudtuk meg a titkárhelyettestől, aki arról is beszámolt, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a különböző pályázati lehetőségek iránt.

– Ezek a lakossági fórumok nyújtják a legjobb lehetőséget a gazdáknak arra, hogy első kézből tájékozódjanak, jussanak információkhoz a pályázatokról, támogatásokról. A leggyakoribb kérdések közé tartozik, hogy ki tud pályázni és milyen feltételeknek kell eleget tenniük – mondta Ótott.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J. (Fotó: Lakatos János)
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét