Ugrás a tartalomra

A mérföldkövek Koldusoperája

Az újvidéki Művészeti Akadémia végzős színészhallgatói Zentán mutatták be diploma-előadásukat

Pénteken este a zentai Művelődési Házban mutatták be diploma-előadásukat az újvidéki Művészeti Akadémia végzős színinövendékei, Dévai Zoltán, Kucsov Borisz, László Judit, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert és Virág György, akik – Körmöci Petronella közreműködésével – Bertold Brecht Koldusopera című művét vitték színre. Az előadás kettős mérföldkövet jelent a fiatal színészek életében: egy korszak lezárását és egy új korszak kezdetét.

A Koldusopera című előadás próbafolyamata rendkívül izgalmas és újszerű volt, hangsúlyozták a fiatalok, hozzátéve, hogy az új környezet, az új helyszín, a darab sokrétűsége, valamint annak különleges zenei világa is óriási kihívást jelentett számukra. Kiemelték, az is nehézséget okozott nekik, hogy a produkcióban szereplő dalok más síkon futnak, mint maga a szöveg, éppen ezért a musicalekkel ellentétben – amelyekben korábban az Újvidéki Színházban játszottak – ebben az esetben nem azokat az érzéseket és hangulatokat kellett továbbvinniük a dalokban, amelyeket a szöveges jelenetekben felépítettek, hanem éles váltásokra volt szükség.

Az előadás struktúráján kívül azonban a szerepformálás is nagy próbatételek elé állította őket, különösen amiatt, mert többen több figurát is alakítanak. Kucsov Borisz a darab főszereplőjét, Penge Mackie-t játssza, akinek megformálása saját elmondása szerint annak ellenére is kihívás volt számára, hogy eleinte úgy érezte, közel áll hozzá a figura.

– A Koldusopera olyan darab, amely nagyon sokrétű figyelmet igényel a színésztől. Ilyen szintű anyaggal az elmúlt négy év folyamán eddig még nem volt dolgunk, ezért is örülünk annyira annak, hogy éppen ezt a darabot vihettük színre, hiszen nagyon sok mindent tanulhattunk belőle. Vannak olyan bonyolult részek, amelyekben sokan vagyunk egyszerre a színpadon, mint például az esküvőjelenet, amelyet rendkívül nehéz éltetni, éppen ezért minden egyes momentumot nagyon aprólékosan ki kellett dolgoznunk ahhoz, hogy valóban élni tudjon a színpadon – emelte ki Borisz.

Dévai Zoltán két szereplőt is megszemélyesít, Kókadt Waltert és Smithet, a börtönőrt.

– Számomra az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy meg tudjam oldani a váltást a két karakter között, Smith, a börtönőr ugyanis eleve nagyon nehezen megfogható figura. Ha a főszereplőhöz, Penge Mackie-hez hasonlítjuk, akinek esetében van egy íve annak az útnak, amelyet a történet során bejár, akkor Smith esetében ki kell hangsúlyozni, hogy a kisebb megnyilvánulásai során a színésznek nagyon erősen meg kell fognia a karakterét annak érdekében, hogy a szerepének értelme legyen, ugyanis nincs arra lehetősége, hogy lépésről lépésre élje bele magát a szerepbe – hangsúlyozta Zoltán.

Nagyabonyi Emese három figurát formál meg az előadásban: Kocsma Jenny, Ede és a koldus szerepében is láthatta a közönség.

– Kocsma Jenny esetében könnyebb dolgom volt, mivel tudtam személyes élményekből, személyes tapasztalatokból építkezni, Edével viszont sokat küszködtem, különösen a már említett lakodalmas jelenetben, amelyben Ede mindvégig a színen van. Mindössze három-négy mondata van, ám ennek ellenére folyamatosan benne kell lennie a történésekben. Az egész karaktert úgy kellett kitalálnom, hogy közben nem igazán tudtam a szövegből építkezni. László Sándor tanár úr korábban többször is mondta nekünk, hogy az ilyen kis szerepeket nagyon komolyan kell venni, nem szabad csak úgy átsuhanni rajtuk, és most a gyakorlatban is megtapasztalhattam az ebben rejlő kihívást – magyarázta Emese.

A fiatalok elmondták, az előadás nemcsak azért fontos számukra, mert ez a diploma-előadásuk, hanem azért is, mert olyan különleges mérföldkövet jelent az életükben, amely nemcsak valaminek a végét jelöli, hanem valaminek a kezdetét is, hiszen – mint az köztudott – a Művészeti Akadémia kilenc végzős színinövendéke szeptembertől Zentán, a Zentai Magyar Kamaraszínház társulatának tagjaként folytatja majd pályafutását.

Szerző (Forrás)
Máriás Endre, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen