Ugrás a tartalomra

Menni vagy nem menni?

Átadták az MNT Mindenhol jó, csak otthon nem?! című esszépályázatának díjait

A Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatala egy esszépályázatot hirdetett ösztöndíjasai számára Mindenhol jó, csak otthon nem?! címmel, amelynek célja volt kideríteni, hogy a vajdasági magyarság jövő értelmiségei hogyan vélekednek erről a kérdésről.

Mint a csütörtöki  díjátadón elhangzott, az elmúlt időszakban a vajdasági magyar közösségben újra középpontba került a „menni vagy maradni” dilemmája. Ismét sokan a szülőföld elhagyása mellett döntenek, így ez egyfajta divatjelenséggé vált.

Az esszépályázatra 48 pályamunka érkezett, ezekből háromtagú bírálóbizottság ítélt oda egy első, második és harmadik díjat, továbbá egy különdíjat, egy írást pedig publikálásra javasolnak. A díjak átadására ünnepi keretek között, a Magyar Ház földszinti tanácstermében került sor.

Az esszépályázat alapötletét dr. Korhecz Tamás azonos című publikációja adta meg, amely lapunk Kilátó rovatában jelent meg. Az MNT elnöke üdvözlőbeszédében az ösztöndíj alapvető mottójára emlékeztetett:  
– Az érvényesülés, a haladás, a fejlődés legfontosabb eszköze a tudás, a kompetenciák, készségek és a diploma. Az MNT megközelítőleg négyéves tevékenységét erre építettük. Ösztöndíjasainkra ezért úgy szeretünk tekinteni, mint egy közösségre, egyfajta szellemi kollégiumra, akik közös értékekben hisznek. Esszépályázatunk ún. meghívásos volt, amelybe részvételre hívtuk fel 1100 ösztöndíjasunkat – mondta Korhecz Tamás.    

A beérkezett pályaműveket az MNT Közigazgatási Hivatala által kijelölt bírálóbizottság értékelte, amelyet Kókai Péter újságíró, az MNT Tájékoztatási Bizottságának elnöke, dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke és dr. Lengyel László, az MNT felsőoktatási ügyekkel megbízott tanácsosa alkotta.  Utóbbi üdvözlőbeszédében fejtette ki, hogy egyre többen tanulnának határon túl:  
– Felméréseinkkel is alátámasztható, hogy az elmúlt három évhez viszonyítva az idén csaknem duplájára nőtt azoknak a diákoknak a száma, akik külföldön folytatnák tanulmányaikat. Ez elgondolkodtatásra késztet bennünket, hogyan reagáljunk erre, és mit tehetünk ennek leállítása érdekében – hallottuk Lengyel Lászlótól.  

A díjakat dr. Várady Tibor akadémikus, az MNT tagja adta át, üdvözlőbeszédében pedig saját tapasztalatait osztotta meg azokról, akiknél a külföldön való tartózkodás a sorsuk volt, és nem életük egy epizódja.    
Az ünnepi díjkiosztót a szabadkai Zeneiskola két diákja, Mészáros Brigitta és Juszkán Viktor nyitotta meg, Lorca két spanyol dalát adták elő – felkészítőtanáruk Tamara Marković. A műsor folyamán Illyés Gyula Mariska hazát választ novellájából is hallhattunk egy részletet Basity Gréta előadásában, a jelen levő díjazottak pedig pályamunkáikat olvasták fel.

A díjazottak: Az MNT Közigazgatási Hivatalának Mindenhol jó, csak otthon nem?! című esszépályázatának első helyezettje Csáki Edina (Kishegyes), a második Berényi Bernadetta (Csantavér), a harmadik Kiss Anita (Óbecse), mindhárman a Bölcsészettudományi Karra járnak.

Különdíjat Cindel Beáta (Bajmok) kapott, publikálásra pedig Szávai Attila (Csantavér) pályamunkáját javasolják, mindketten a Közgazdasági Kar hallgatói.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Lukács Melinda
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen