Ugrás a tartalomra

In memoriam gróf Batthyány Lajos – Megemlékezés Zentán

A zentai Városháza oszlopcsarnokában In memoriam gróf Batthyány Lajos címmel tartottak megemlékezést az első felelős magyar kormány miniszterelnöke tiszteletére.

A eseményen a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozatának diákjai adtak alkalmi műsort a mártírhalált halt miniszterelnök emlékére.

Makrinov Alexandro, tanuló, Stevan Sremac Á.I., Thurzó Lajos k.t., Zenta: „Számomra ez nagyon sokat jelent, mivel magyar vagyok, és szeretnék erre a március 15-ére úgy emlékezni, hogy én is részt vettem, és megünnepeltem a március 15-ét.”

Pék Domonkos Ibolya történelmi összefoglalójában a „népek tavaszának” magyar reménységeit megvalósítani igyekvő miniszterelnökre emlékezett.

Pék Domonkos Ibolya, tanár, Stevan Sremac Á.I., Thurzó Lajos k.t., Zenta: „A bécsi forradalom szikrája lángba borította az országot, így a pesti forradalom hírére a Habsburg birodalom engedett, elfogadta a magyar országgyűlés követelményeit, és miniszterelnökké gróf Batthyány Lajost jelölte.”

A megemlékezés alkalmával Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja tolmácsolta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének levelét, amellyel a világ magyarságát köszöntötte nemzeti ünnepünk alkalmából.

Rusz Radován, konzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa: „Amikor a forradalomra és a szabadságharcra emlékezünk, olyan férfiakat és nőket látunk magunk előtt, akik azzal mutattak példát Európának, hogy számukra a hazájuk volt az első, és közös otthonuk szabadságáért a rájuk törő túlerővel is bátran szembeszálltak.”

Az ünnepi megemlékezést Batthyány Lajos gróf emléktáblájának megkoszorúzásával zárták a jelenlévők.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír