Ugrás a tartalomra

Megújult a csantavéri templom

Vitrázsokat, toronyórákat, harangokat szenteltek fel Csantavéren az ezüstvasárnapi szentmise után. Utcai Róbert plébános prédikációjában hangsúlyozta, hogy a felújítási munkálatok hozzájárulnak ahhoz, hogy az emberek vidámabban, tiszta lélekkel készülhessenek fel a karácsonyi ünnepekre. Szabadka Város további fejlesztéseket tervez a településen.

Tömegesen vettek részt az ezüstvasárnapi misén Csantavéren, a Páduai Szent Antalról elnevezett katolikus templomban. Utcai Róbert plébános az élethez való pozitív hozzáállást, a hálaadást emelte ki beszédében. „Ne lefelé tekintsünk, hanem felfelé. Felfelé Krisztusra, aki a kereszten mutatta meg irántunk hatalmas, végtelen szeretetét. Amikor bemegyünk a templomba, jusson eszünkbe az, hogy nekünk felfelé, Isten felé kell tekintenünk, nem pedig lefelé. Nem mi kell, hogy a középpontban legyünk, ahogy ezt a mai elmélkedésben is mondtam, hanem Istent helyezzük mindig a figyelem középpontjába, az életünk középpontjába.”

A csantavéri híveknek van miért hálát adni. Megújult a templom előtti tér keresztje, színes üvegablakokat helyeztek a templom ablakaiba, felújították a toronyórákat és a harangokat is.

Körmös Margit: „Nem hagyjuk veszendőbe. Továbbra is ápoljuk, szeretjük és rendezzük. A mostani plébánosunk szívvel-lélekkel kitart, és arra buzdít bennünket, hogy mindent felújítsunk, tartsunk össze, és tartsuk meg a régiek emlékét, őseink emlékét.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a közösség összefogását emelte ki. Véleménye szerint a csantavéri magyarság példát mutat azzal, hogy egy ilyen hatalmas templomot élettel töltenek meg, és hogy fejlesztik a megmaradás szempontjából is fontos épületet. „Igazán a legnagyobb élmény ez a rengeteg gyerek és fiatal, akik együtt a szüleikkel, a falu népével azt bizonyítják, hogy egy ekkora templomot is ki lehet nőni. Egy ilyen óriási méretű szent helyen belül is, ha egy közösség érzi, tudja, hogy van kibe kapaszkodnia, hogy itt a templomban megerősödhet, és mosollyal tud kilépni a hétköznapokba.”

Szabadka Város önkormányzatának fontos, hogy fejlessze a peremtelepüléseket is. Maglai Jenő polgármester az életminőség javítását szolgáló befektetéseket tartja a legfontosabbnak a faluban. „Az idei évben Csantavéren az egészségházat újítottuk fel. Most az önkormányzat hozzájárult a templomnak a felújításához is. A következő évben kezdjük a színháznak a felújítását, és pár utcát is aszfaltozni fogunk Csantavéren, de a többi kültéri településre is oda fogunk figyelni, hogy ott is történjenek események.”

A polgármester szerint az ezeken a településeken élő lakosok is megérdemlik, hogy szép, rendezett körülmények között éljenek.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét