Ugrás a tartalomra

Megtartották a Magyar Egészségügyi Társaság 20. konferenciáját

Bácsfeketehegyen, a Magyar Egészségügyi Társaság Vajdasági Tagozatának társszervezésében tartották meg a MET jubiláris, huszadik tudományos konferenciáját, melynek keretében a résztvevők a gyermeknevelés témakörében felmerülő problémák megoldási lehetőségeit boncolgatták, különféle megközelítésekből.

A bácsfeketehegyi Kultúrotthonban tartotta meg sorrendben huszadik konferenciáját a Magyar Egészségügyi Társaság (MET), melynek ezúttal annak vajdasági tagozata volt a szervezője és a házigazdája is egyben.

Dr. Farkas Emil, a MET Vajdasági Tagozatának elnöke, egyben a konferencia fő szervezője elmondta, hogy ez már a harmadik eset, hogy egy vajdasági helyszínen szervezik meg a rangos tudományos konferenciát, melyen mindig igyekeznek időszerű kérdésekkel foglakozni.

1996-ban Zentán az anya és gyermekvédelem témakörével, 2008-ban Óbecsén a gyermekek tüdőbetegségeivel foglalkoztak, idén pedig Mire neveljük gyermekeinket címmel tartják meg a konferenciát.

A házigazdák Nevében Pál Károly a téma aktualitásairól és fontosságáról beszélt. Arra is kitért, hogy Vickó Ferenc államtitkárral folytatott beszélgetésében az államtitkár elmondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy a konferencián való részvételt az egészségügyi dolgozóknak akkreditált képzés gyanánt ismerjék el Szerbiában is.

A Magyar Nemzeti Tanács nevében Petkovics Márta, az Oktatási Bizottság tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a konferencia megtartásának idején válságban van az oktatás és a családok is különféle gondokkal küszködnek.

A pedagógusok új módszereket alkalmaznak ugyan, a nevelés mégis gyakran a háttérbe szorul.

A vajdasági magyarság számára pedig fontosnak nevezte, hogy gyermekeinket a magyar nemzeti kultúra szellemében neveljük.

Egyben azt is elmondta, hogy a közelmúltban megnyílt újvidéki Európa Kollégiumban az MNT lehetőséget kínál a specializáción lévő orvosok elhelyezésére is. Orosz Attila református esperes a megnyitón elmondott beszédében a vallás összetartó erejét hangsúlyozta.

Az előadások keretében Kellermayer Miklós (Pécsi Tudományegyetem): Gyermekellenesség, korunk pusztító járványa címmel értekezett. Előadásában kifejtette, korunkban a gyermekekhez való téves viszonyulás tapasztalható, amire akár világjárványként tekinthetünk.

Németh Mária (Győr, Nyugat-Magyarországi és Selye János Egyetem) A jó nevelés a legjobb nemzeti politikacímmel értekezett. Földes Ferenc (Budapest, piarista szerzetes tanár): Nincs királyi út!, Andrásofszky Csilla budapesti iskolaorvos Hogyan nevelt apám, anyám? S hogyan nevelünk mi?, Tóth Vásárhelyi Anita, a zentai egészségügyi középiskola pszichológusa Anyanyelvi oktatás jelentősége és lehetősége az óvodától az egyetemig címmel tartotta meg előadását.

Farkas Emil elmondta még, hogy a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) egy pártpolitika-mentesen működő közhasznú civil szervezet. 1993-as megalakulása óta folyamatosan az elsődleges feladatának tekinti a magyar orvosok, gyógyszerészek, szakdolgozók és az egészségügy bármely területén tevékenykedő szakemberek megszólítását, egymás segítése, a magyarság egészségi állapotának javítása, a nemzet fennmaradása érdekében.

A MET fokozatosan kiszélesíti működési körét a gyógyítás teljesebbé tétele felé, felismerve népünk, illetve az emberiség, sőt, az egész élővilág növekvő fenyegetettségét.

A társaság kiterjeszti tevékenységét a testi és lelki egészségnevelés, ezen belül a sport és a környezetvédelem területére is.

A konferencián 130-nál több orvos, egészségügyi munkás, pedagógus vett részt, közülük mintegy 80 vajdasági szakember.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto