Ugrás a tartalomra

Megszűnik a nyári vízhiány

Bácsfeketehegyen az utóbbi időszak egyik legjelentősebb beruházása zajlik – Több száz méter új fő vezeték került lehelyezésre – A új kút beüzemeléséhez már csak az áramot kell beszerelni

Kishegyes község kommunális vállalata, a Kishegyes Komunál Közvállalat igen jelentős felújítási munkálatokat végez a bácsfeketehegyi vízhálózaton. Többek között több száz méter új fő vezetéket fektettek le, és egy új kutat létesítettek. A munkálatokra valóban szükség volt, hiszen a nyári, száraz időszakban a vízszolgáltatás igencsak nagy nehézségekbe ütközött.

Kormányos Levente, a Komunál Közvállalat igazgatója arról számolt be a beruházás kapcsán, hogy a falu körülbelül egyharmadának megoldódik a vízellátása.

– Az elmúlt évek egyik legjelentősebb beruházása ez. Mintegy 800 méter fő vezetéket fektettünk le a Fő utcán található Jela vendéglőtől az új kútig. Ezen a szakaszon több vízaknát is létrehoztunk, amelyeken keresztül a későbbiekben bővíteni tudjuk a hálózatot. Terveink szerint jövőre a mellékutcákat is rákapcsoljuk erre a hálózatra, valamint a vízaknák segítségével mosatni is tudjuk a hálózatot. Az új kút reményeink szerint a falu egyharmadát lesz képes ellátni, illetve segítségére lesz a már meglévő kútnak, mert az nem tud kellő mennyiségű vizet adni. Az új kúttal jelentősen megnöveljük a vízhálózat kapacitását – számolt be az igazgató, majd arról is szólt, hogy az új kút építése befejeződött, már csak kisebb simítások maradtak hátra. A kút beüzemeléséhez már csak a villanyáramot kell bekötni, jelenleg az engedélyre várnak. A beruházást különösen indokolttá tették a korábbi vízgondok, ezért a közvállalat saját eszközeiből valósította meg a projektumot.

– Az idei év igen aszályos volt, hosszú, meleg nyárral. Bizonyos időszakokban vagy egyáltalán nem volt víz, vagy csak nagyon kevés. Az új kúttal az a cél, hogy folyamatosan legyen elég vizük a bácsfeketehegyieknek. Ez egy értékben és munkában is igen jelentős beruházás volt, nagy erőket fektetettünk bele, hogy minél hamarabb és jobban megoldjuk. Elmondhatom, hogy szinte teljesen önerőből történt a kivitelezés. Külső vállalatot nem kellett alkalmaznunk sem a hálózat kiépítéséhez, sem a kút kivitelezéséhez és felszereléséhez. Emellett a már meglévő hálózaton is létrehoztunk vízaknákat, amelyek segítségével a régi hálózat egyes szakaszait tudjuk mosatni. Kiemelném, hogy a két régi kúton is végeztünk felújítási munkálatokat – számolt be Kormányos.

A közvállalat egyébirányú tevékenységeket is végez Bácsfeketehegyen: egyrészt megnövekedett a karbantartott zöldfelület, másrészt folyamatossá vált a szemételszállítás – emelte ki az igazgató.

– Mindkét temetőt és a környéküket karbantartjuk, de emellett a faluban is nagyobb zöldfelületet tartunk karban, mint korábban. Az eddigihez hozzájött a körforgalom és annak a környéke. Külön kiemelném, hogy Bácsfeketehegyen, akárcsak a község másik két településén, folyamatosan működik a szemételszállítás. Bácsfeketehegyen több mint ezer szemeteskukát osztottunk ki a lakosságnak. Minden csütörtökön teherautóval hordjuk el a szemetet. Az őszi időszakban a bácsfeketehegyi helyi közösséggel együttműködve elhordjuk az avart is. Ez az akció ingyenes, és minden pénteken kerül rá sor. Ennek köszönhetően Bácsfeketehegyen és Kishegyesen is jelentősen sikerült visszaszorítanunk az avarégetést – fogalmazott Kormányos.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto