Ugrás a tartalomra

Megnyílt az Expo 2017 Mezőgazdasági és Gazdasági kiállítás Topolyán

Idén új helyszínen, a Piac Közvállalat csarnokában és környékén tartják meg a három napos, ingyenesen látogatható rendezvényt, amelyre 300 kiállító jelentkezett.

A péntek délutáni nyitóünnepségen Kislinder Gábor, Topolya polgármestere köszöntötte a vendégeket, beszédet mondott Branislav Nedimović, Szerbia mezőgazdasági minisztere, valamint jelen volt Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár is. A 14. topolyai Expót Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke nyitotta meg.

Színes standok, termékek kavalkádja várta a látogatókat a topolyai gazdasági és mezőgazdasági kiállítás első napján. Az Expó remek lehetőség a kistermelők bemutatkozására.

Kocsis Lajos, termelő, Bácskossuthfalva: „Úgy gondolom, hogy mindenki, aki valamit házilag készít odahaza, azt jó, hogyha kihozza az Expóra, mivel itt megismerik, ismeretséget tud szerezni, nagyon sok emberrel találkozik, tehát ez egy nagy lehetőség mindenki számára.”

300 kiállító vesz részt idén az Expón, ami az eddigi legnagyobb létszám. Vajdaságból, de az egész Kárpát-medencéből is érkeztek termelők, cégek.

Slingár Irén, szervező, Expo 2017, Topolya: „Nagyon sokan vettek részt a kistermelők kiállításán, akik kiállítják a saját termékeiket, ez nagyon jó, végül is ennek a kiállításnak, egy ilyen kisebb kiállításnak ez a lényege, hogy a kistermelőknek is lehetőséget adjunk, ne csak a nagy cégeknek, mindez mellett természetesen vannak a visszajáró cégek és nagyon szépen alakul a gépkiállításunk is.”

Pásztor István nyitóbeszédében hangsúlyozta, az, hogy 14 éve megszervezik az Expót, bizonyítja a rendezvény létjogosultságát és hogy a vállalkozói kedv javuló tendenciát mutat.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Akik itt kiállítanak, akik itt megmutatják magukat, azért teszik, merthogy meg van rá a vásárlóképes kereslet, ennek egy fontos eleme az, ami a Prosperitati Alapítványon keresztül az elmúlt 1,5 évben ment, illetve az elkövetkező 1,5 évben menni fog.

Azt látjuk, hogy célzottan jönnek a kiállítók, arra számítva, hogy olyan kapcsolatokat építenek ki, ami azt fogja eredményezni, hogy a pályázás pillanatában az ő termékükről is valaki gondolkodni fog mint potenciális megvásárolandó eszközről, termékről, gépről, és azt gondolom, hogy mindez mindenféleképpen jó mindenkinek.”

A megnyitón Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter hangsúlyozta mezőgazdaság stratégiai jelentőségét Szerbiában. Az aszálykárokkal kapcsolatban, újságírói kérdésre elmondta, csütörtökön megalakult egy állami munkacsoport, amely ezzel a kérdéskörrel átfogóan foglalkozik és segíteni fognak a termelőknek.

Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter, Szerbia: „Nem várhatjuk minden pillanatban azt, hogy mit kaphatunk az államtól, hanem rendszerszerűen kell fejlesztenünk az államunkat, fejlesszük a öntözőrendszert, ahogyan elkezdtük, ez a legeredményesebb harc, módszer ilyen katasztrófák ellen, ami velünk történik. Emellett szintén fontos, hogy megreformáljuk a biztosítási rendszert, és hogy újra létrehozzuk a jégvédelmi rendszert, hogy elkerüljük a további elemi csapásokat. Természetesen segíteni fogunk, de szeretném hozzátenni, hogy nem várhatjuk minden pillanatban, hogy mit kaphatunk.”

Az Expo 2017 vasárnap délutánig várja a látogatókat gazdag kínálattal, változatos kísérőrendezvényekkel, családi és gyermekprogrammal, pálinkaversennyel és tombolával. 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét