Ugrás a tartalomra

Megnőtt a vízfogyasztás

Megnőtt a vízfogyasztás a több mint egy hete tartó kánikula miatt Szabadkán és a környékbeli településeken. Vízhiánytól azonban nem kell tartani - mondják az illetékesek.

Az észak-bácskai homokvidéken főleg a veteményeskerteket locsolják, és vízzel hűtik a gyümölcsfákat a hőségben. Amennyiben a forróság tovább tart, és a következő tíz napban nem hullik jelentősebb mennyiségű csapadék, félő, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ismét vízhiány jelentkezhet.

A nagy nyári kánikulában fontos a folyadékpótlás, sok vizet kell inni. Bár a szakemberek azt mondják, hogy 2010 óta nem volt ilyen csapadékos nyarunk, mint az idei, az elmúlt bő egy hét kánikulája már megtette a magáét. A homokvidéken a 40-50 méteres mélységű kutak kezdenek elapadni. Ivásra, tisztálkodásra még van elegendő víz, viszont öntözésre, locsolásra már nemigen.

Királyhalmon van vezetékes víz, de csak a település központi részén. Kovács Eszterék a határátkelő felé vezető út mentén élnek, kútból nyerik a vizet, 42 méter mélyről, akárcsak a szomszédjuk.

Az asszony szerint a 100 méterre fúrt kutakkal nincs gond, de a felsőbb vízrétegek lassan kiszáradnak: „Van olyan is, hogy ha a szomszéd locsol, akkor még annyi vizünk sincs, hogy egy pohárral legyen. Akkor megkérjük egymást, hogy most álljál te le, beosztjuk, hogy legyen mindenkinek vize.”

A homokvidék gyümölcsöseiben, főleg az almásokban szinte mindenütt működnek az öntözőrendszerek. A talajban ugyan még van elég nedvesség, de a kánikulában hűteni kell a fákat. A homokvidéken minden nyáron gondot okoz a vízhiány, az idei év azonban kedvezőbb, mert az átlagosnál sokkal több csapadék hullott - mondja Osztrogonác Simon.

A szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja hozzátette: ha még egy hétig kitart a csapadékmentes forróság, akkor problémák lehetnek: „Ez elsősorban annak köszönhető, hogy ezeken a területeken az öntözőrendszerek mély kutakból működnek, ezek 100-130 méteres kutak, és ugye igen nagy mennyiségű vizet pumpálnak ki ezekből a rétegekből, 300-400 litert percenként és hát Királyhalmon, Hajdújáráson, Noszán, több száz ilyen kút működik és hát ez kihatással van a felsőbb rétegekre.”

A forróságban sokan frissülnek fel a nyilvános kutaknál, vizet isznak, hűtik magukat. Ilyenkor a háztartásokban is sokkal több ivóvíz fogy. Bencsik János, Palics: „Több vizet fogyasztunk, igen. A kertet locsoljuk, meg a terasz tisztán tartására, meg kell naponta kétszer is zuhanyozni, ilyenkor sokkal több víz fogy, mint a normális időben.”   

Érezhetően megnőtt a vízfogyasztás - állítja a szabadkai Vízművek és Csatornázási Közvállalat végrehajtó igazgatója. Sánta Csaba, végrehajtó igazgató, Vízművek és Csatornázási KV, Szabadka: „Az átlagos évi fogyasztás 16-18 ezer köbméter per nap szokott lenni, a napokban ez szép lassan kezdett emelkedni, úgyhogy a tegnapi napi érték gyakorlatilag 19 ezer köbméter feletti mennyiségű vízfogyasztást jelentett.”

Sánta Csaba hozzátette: tavaly, amikor hosszan tartó nyári kánikula volt, a napi fogyasztás olykor a 21 és félezer köbmétert is meghaladta. A szabadkai vízgyár erre is fel van készülve. Azt mondta: évente két új kutat fúrnak a víznyerő helyeken, jelenleg 60 kút üzemel, egy-egy kút 30 évig működik. A racionális vízfogyasztás nem árt, ajánlatos a kerteket, udvarokat csökkentett vízmennyiséggel locsolni - emelte ki a szakember.

Sánta Csaba, végrehajtó igazgató, Vízművek és Csatornázási KV, Szabadka: „Az átlagos évi fogyasztás 16-18 ezer köbméter per nap szokott lenni, a napokban ez szép lassan kezdett emelkedni, úgyhogy a tegnapi napi érték gyakorlatilag 19 ezer köbméter feletti mennyiségű vízfogyasztást jelentett.”

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír