Ugrás a tartalomra

Meglepetések nélkül

A belgrádi helyhatósági választásokon csak négy lista éri el biztosan a cenzust

A belgrádi helyhatósági választásokra a Vajdasági Magyar Szövetség tagjai, illetve szimpatizánsai lehetőségként tekintenek, hiszen a VMSZ belgrádi városi szervezetének hatéves működését követően a belgrádi képviselő-testületben való részvétel az eddig befektetett munka eredményességének megerősítése – nyilatkozta lapunknak Nebojša Marjanović, a VMSZ képviselőjelöltje a belgrádi helyhatósági választások estéjén.

Beszélgetésünkkor, lapzártánkat megelőzően még nem voltak hivatalos részeredmények.

– Az első részleges eredmények csak este tíz óra után várhatók, így csak azt tudom elmondani, hogy a mi embereink tömegesen részt vettek a választásokon. Arra számítunk, hogy az a lista, amelyen szerepelünk, kap annyi szavazatot, hogy mi is része lehessünk a belgrádi parlamentnek, és megvalósíthassuk céljainkat – mondta a VMSZ belgrádi városi szervezetének elnöke.

A VMSZ a Szerb Haladó Párttal karöltve indult a választásokon.

Belgrádban tegnap tartották meg a helyhatósági választásokat, 1.185 szavazóhelyen összesen 1.606.693 polgár adhatta le voksát a 24 lista valamelyikére. A szavazóhelyek reggel 7 órától este 8 óráig várták a polgárokat. A belgrádi helyhatósági választásokkal egyidejűleg Borban, Aranđelovacon és Sevojnón is választásokat tartottak.

Nagy figyelem övezte a helyhatósági választások eseményeit a fővárosban. A polgárok a késő délutáni órákban járultak tömegesebben az urnák elé. A választásokat és a választási folyamatokat figyelemmel követő központ (CPI) szerint estére megközelítőleg már annyi polgár adta le a szavazatát, mint négy évvel ezelőtt, a 2014. évi helyhatósági választásokon. Ezzel az Ipsos és a CeSID részvételi arányról szóló adatai is megegyeztek. Az előzetes elvárások szerint a polgárok 53-55 százalékos részvételi arányra számítottak, és körülbelül ennyien is mutattak érdeklődést a választások iránt. Ennek megfelelően azok a listák érik el a cenzust, amelyek legalább 41.700–43.000 szavazatot gyűjtöttek be.

Ana Brnabić kormányfő is arra számított, hogy a választások iránt a polgárok nagy arányban mutatnak érdeklődést, és felismerve az elmúlt időszak törekvéseit adják majd le szavazataikat. Hozzátette ugyanakkor, hogy hétfőtől újabb projektumok megvalósítása elé néznek, amelyek majd hozzájárulnak az ország stabilitásához.

„AZ ELLENZÉK NEM KAPOTT ELÉG TERET”

A választásokat megelőző kampányidőszakról, az esélyekről és a választás előtti folyamatokról megoszlott a politikusok véleménye. Amíg Saša Radulović, az Elég volt! mozgalom vezetője arra panaszkodott, hogy a választások követésénél egyesek megnehezítették aktivistáik munkáját, Dragoljub Mićunović, a Demokrata Párt tagja szerint a kampányban az induló listák nem kaptak egyforma lehetőséget a bemutatkozásra. Szavai szerint a kampányidőszakot médiablokád jellemezte, illetve a hatalmi párt visszaélt a lehetőségeivel. Dragan Šutanovac, a DP polgármesterjelöltje arra hívta fel a figyelmet, hogy Belgrád csak a demokrata hatalom idején tudott igazán fejlődni, és eljött az ideje az újabb változásoknak.

Dragan Đilas, a Belgrád választ, a polgárok győznek lista vezetője is arra hívta fel a figyelmet, hogy a nehéz és hideg idő ellenére a polgárok mégis döntést hoztak Belgrád további sorsáról. Koalíciós társa, Vuk Jeremić, a Néppárt elnöke ugyanakkor a nap folyamán reményét fejezte ki, hogy a polgárok ítéletet mondanak majd a jelenlegi városvezetés felett.

Miloš Jovanović, a Szerbiai Demokrata Párt polgármesterjelöltje kiemelte, hogy a belgrádi helyhatósági választások után kerül sor az igazi küzdelemre, olyan kérdések nyílnak meg, amelyek a területi kérdést, az ország egységességét és az Alkotmány módosítását érintik.

„GYENGE POLGÁRI ELLENZÉK”

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke ugyanakkor nem számított nagy választási meglepetésekre, ő a polgári ellenzék gyengeségére és a hatalmi párt domináns szerepére hívta fel a figyelmet. Kiemelte, az LDP a választásokon való részvételt az újabb politikai generáció megerősítésének tekinti. Ennél nagyobb sikerre azonban már ő sem számított.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Miklós Hajnalka
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto