Ugrás a tartalomra

Megkezdték a Palicsi- és a Ludasi-tó körüli védett övezet rendezését

Német adományból valósul meg A Palicsi-tó és a Ludasi-tó biológiai sokféleségének védelme elnevezésű projekt.

Elkezdődött a tavak körüli védett övezethez tartozó földek kisajátítása, hamarosan megkezdik a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését Palicson és lehalásszák majd a gyomhalakat, helyettük ragadozókat telepítenek - hangzott el az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón Szabadkán.     

A projekt keretében kiépítik a palicsi szennyvízcsatorna-hálózatot, kialakítják a Palicsi- és a Ludasi-tó körüli védőövezeteket, gyalogjárdákat, kerékpárutakat építenek, és zöld felületeket alakítanak ki, továbbá fejlesztik a szennyvíztisztítót, illetve végrehajtják a biomanipulációt, azaz lehalásszák a gyomhalakat - emelte ki Bogdan Laban polgármester.

Bogdan Laban, polgármester, Szabadka: „November 17-én került aláírásra a szerződés a német KFW bank, a szerb infrastruktúra-fejlesztési minisztérium, Szabadka Város, valamint a Palics-Ludas és a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalatok között. A projekt megvalósítása azonnal beindul, amint az illetékes minisztérium kinevezi a szakkonzultánst, valószínűleg már a jövő év elején. Az adományból pénzelt beruházás értéke 6 és fél millió euró.”

A Palicsi-tó körül eddig négy kilométer hosszan létesült védősáv, illetve gyalogjárda, a munkálatok folytatódnak - emelte ki Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója. Dobó Márta, igazgató, Palics-Ludas KV: „Egy ilyen járőrút kiépítésére kerül sor, ami azt jelenti, hogy a természetvédelmi őrök, a tűzoltóság, mentő, rendőrség számára fenntartott út, és természetesen az idelátogató turisták, gyalogosok, kerékpárosok számára sétány, illetve kerékpárút kiépítése is folyamatban van.”

Amint kisajátításra kerül egy nagyobb terület, ott kiépítik ezt a védősávot. A leendő palicsi szennyvízcsatorna-hálózatra mintegy 750 háztartás kapcsolódhat majd rá - emelte ki Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Közvállalat igazgatója.
A tervek szerint dinamikusan, egyszerre több helyen, párhuzamosan kezdik meg a munkálatokat. Sugár György, igazgató, Vízművek és Csatornázási KV: „A part menti részek lesznek teljesen lefedve, és ahogy távolodunk a parttól, úgy lesz majd a kiépítés egyre ritkább. Mind attól függ, hogy hány kilométer csatornát fogunk kiépíteni, én úgy számolom, hogy körülbelül olyan 80-85 százalékát, tehát majdnem az egész Palics le lesz fedve csatornahálózattal.”

Lehalásszák majd a gyomhalakat, ami jobb biológiai egyensúlyt teremt a tavakban, ez a víz minőségére is kihatással lesz - hangsúlyozta Molnár Ervin projektmenedzser. A halállomány több mint 90 százalékát most az ezüstkárász teszi ki. „Kis mennyiségben van süllő, ponty, sügér, esetleg csuka, de ezek nagyon kis számban” – mondta Molnár Ervin. Az ezüstkárász-állományt fogják lehalászni és helyettük ragadozóhalakat, főleg süllőt telepítenek majd.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV