Ugrás a tartalomra

Meggynapok és falunap Bácsfeketehegyen

Idén is háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik Bácsfeketehegyen a falunapot és a meggynapokat. Ebben az évben a szervezők kötetlenebb, fesztiválszerű formában próbáltak az ezúttal is szép számú érdeklődő kedvében járni. Az ünnepi műsor keretében kihirdették a „legszebb háztájék” mottóval meghirdetett pályázat eredményeit. Perlaki Nándor, Bertók Ákos és Labus Karolina vehette át a díjakat.

Június 8-án kezdődött a háromnapos feketicsi rendezvénysorozat, a XIV. Bácsfeketehegyi Falunap és XV. Bácsfeketehegyi Meggynapok. Pénteken délelőtt az óvodások karneváli sétája még napsütésben zajlott, este 8 órakor pedig a Soma színtársulat bemutatta a Kitty Flynn című krimi-komédiát a színházteremben. A szombati nap volt a legmozgalmasabb, a borongós, esős idő ellenére is. A gyerekek számára kézműves foglalkozásokat szerveztek a Kultúrotthon nagytermében, népi játékokban vehettek részt az óvoda udvarában.

A nyári színpadnál meggykülönlegességek kóstolója, ingyen lángos, zöldség- és gyümölcsszobrászat valamint marhapaprikás-főző verseny zajlott. Ez utóbbira több mint harminc csapat nevezett, de jó néhány társaság főzőcskézett különböző finomságokat versenyen kívül is. A képzőművészeti és irodalmi pályázat okleveleinek a kiosztására is a nyári színpadon került sor szombaton délelőtt. A kétnyelvű művelődési műsor helyszíne is a szabadtéri színpad lett volna, de az eső miatt a színházteremben került rá sor. Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácselnöke ekkor adta át a falu legszebb házkörnyéke kiválasztására meghirdetett verseny eredményeit. Perlaki Nándor érdemelte ki a harmadiki díjat, Bertók Ákos és Csilla házkörnyéke második lett, míg a legszebbnek járó első díjat, egy fűnyírót, Labus Karolina vehette át.

A főszerep természetesen ezúttal a meggyé volt, bár idén a szokásosnál korábban lezajlott ennek az értékes beltartalmú korai gyümölcsnek a szedése. A bácsfeketehegyi meggytermesztők a gyümölcs zömét már az elmúlt két hétben leszüretelték. A Prima néven ma már hivatalosan önálló fajtaként is elismert fekete meggy messze földön híres magas antioxidáns tartalmáról és harmonikus ízvilágáról. A gazdák idén a közepestől valamivel gyengébb, kevesebb, de minőséges termést takaríthattak be. A legtöbb család feldolgozza a meggyet, hiszen nincs a közelben olyan hűtőház, amely konzummeggyként szervezetten felvásárolná. Lekvár, dzsem, pálinka, likőr, bor készül belőle, valamint különféle finom sütemények, kalácsok alapanyagaként szolgál. A nagybani felvásárlási ár 50-60 dinár volt idén kilogrammonként, ami a magas szedési költségek miatt a termelők szerint nem kifizetődő. Az elfogadható ár a bácsfeketehegyi meggytermesztők szerint a 80-100 dinár lenne nagybani felvásárlás esetén is.

A XIV. Bácsfeketehegyi Falunap és XV. Bácsfeketehegyi Meggynapok központi rendezvényét megtisztelte jelenlétével Szegedi Piroska, a szabadkai magyar főkonzulátus konzulja, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, a környező községek és települések, valamint a testvértelepülések és különféle intézmények, valamint az önkormányzat képviselői és sokan mások. Felléptek a Feketics Művelődési Egyesület szakosztályai, a Dušan Car Silni Kulturális Központ, a Njegoš Művelődési Egyesület és az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat tagjai, valamint az általános iskola diákjai és az óvodások. Június 10-én, vasárnap 9.30 órakor ünnepi istentisztelet kezdődik a református templomban, igét hirdet Nagy Dávid dunapataji református lelkész. A programsorozat vasárnap 19 órakor zárul az óverbászi Vladimir Popović amatőr társulat Iza kulisa című szerb nyelvű vígjátékával

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír