Ugrás a tartalomra

Megemlékezés Magyarkanizsán

A katolikus temető kápolnája falán lévő, az 1848–49-es magyarkanizsai hősök emléktáblájánál tartottak ma délután megemlékezést a Tisza-parti városban.

Tizenöt magyarkanizsai forradalmár neve áll azon az emléktáblán, amely az utókor tudomására juttatja, hogy a Tisza-parti város polgárai is vérüket adták a magyar szabadságért.

A szabadságharc leverését a bécsi udvar csak cselszövéssel tudta elérni. Kávai Szabolcs, oktatási tanácsos, Magyarkanizsa: „A Habsburg kormányzat nagyon jól alkalmazta az oszd meg és uralkodj elvét, ami alapján egymásnak ugrasztotta a Kárpát-medencében élő népeket, nevezetesen a magyarokat, a románokat, a horvátokat és a szerbeket, mind a 48-as forradalom és szabadságharc ellen fordítva.”

A koszorúzás előtt egyházi szertartás mellett áldották meg az emlékhelyet, a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola diákjai pedig Petőfi-naplórészleteket olvastak fel.

Az ünneplőknek levélben gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A levél legfontosabb üzenetét Szegedi Piroska, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus konzulja tolmácsolta: „Igazából az utolsó sort szeretném csak idézni: a magyar név megint szép lesz, méltó régi, nagy nevéhez. Ez az üzenet Orbán Viktortól.”

A megemlékezés a Dobó Tihamér Képtárban folytatódott, ahol megnyílt Berki Viola kiskunhalasi festőművész tárlata, majd a színházban Szalmalángoszlop – 1848 emlékezete címmel alkalmi összeállítást nézhetett meg az ünneplő közönség.

A temetői megemlékezést követően március 15-e valamint Magyarkanizsa és Kiskunhalas testvérvárosi kapcsolatának 60. évfordulója tiszteletére a Dobó Tihamér Képtárban megnyílt a halasi Berki Viola kiállítása, majd a színházteremben Szalmalángoszlop – 1848 emlékezete címmel alkalmi összeállításra került sor.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír