Ugrás a tartalomra

Még egy hónap a pályázat átadására

A magyarkanizsai VMSZ-irodában kitöltik az űrlapot

A Szülőföldön magyarul támogatás űrlapjait évek óta kitöltik a magyarkanizsai VMSZ-irodában, ahol most is sokan igénybe veszik a segítséget. Szűk egy hónap áll még rendelkezésre, hogy a szülők részt vegyenek a magyar állam által kiírt pályázaton a gyerekeik beiskolázásának megkönnyítésére.

A helybeli iroda munkatársai készségesen és ingyen segítenek mindazoknak, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel. Az iroda munkatársa, Nyilas Leonov Anita adott tájékoztatást mindazoknak, akik esetleg még nem hallottak a lehetőségről.

– A beadáshoz a gyermek anyakönyvi kivonatáról kell fénymásolat, igazolás az iskolából, óvodából, hogy magyar nyelven folytatja a tanulmányait, és a kérelmező szülő igazolványának a kinyomtatott formája, ha chipes; ha nem, akkor a fénymásolat róla.

Az elmúlt évben több mint 1500 család kérelmét töltöttük ki, a mai napig pedig 552 család keresett meg bennünket, de megpróbálunk minden szempontból segíteni az itt élő családoknak, épp ezért a falvakba is kijárunk, ahol az iskolákba várjuk a szülőket, és az óvoda is oda küldi a kérelmezőket.

Nem bonyolult a kitöltés, ám jobban szeretjük, ha ezt a munkát ránk bízzák, amiért felelősséget vállalunk. Aki kitöltve hozza, azt is átnézzük, ha hibára lelünk, kijavítjuk. Mindenki megkapja a támogatást, ami idén 22 400 forint az óvodások és iskolások számára, míg a hallgatói jogviszonnyal rendelkezők 2800 forint euró-ellenértékét tudhatják magukénak.

A magyarkanizsai Skutera Éva, aki három gyermek édesanyja, szintén igénybe vette a magyarkanizsai iroda által kínált segítséget: – Amikor tanévkezdéskor vásárolok, mindig arra gondolok, az összeg egy részét megtéríti a magyar állam. Ami a legfontosabb, azt veszem meg, de ezt a támogatást mindig nagyon várjuk a többi szülővel együtt.

Ez az egyedüli támogatás, ami az oktatást segíti, és nemcsak mint anyagi juttatás jelentős, hanem az erkölcsi üzenete is, hogy az anyaország törődik a határon túli családokkal. A pályázatokat március 17-éig lehet átadni.

A magyarkanizsai VMSZ-irodában (amely a városháza tőszomszédságában helyezkedik el, a Testvériség-egység 1-es szám alatt) 8-tól 14 óráig várják a szülőket minden munkanapon. Emellett a falugazdászi munkával kapcsolatos, az állampolgársági kérelem benyújtásához szükséges segítség vagy bármely kérelem, űrlap kitöltése esetén fordulhatnak hozzájuk.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, JK
Többi hír