Ugrás a tartalomra

Maszkot minden bácskossuthfalvinak!

A falu valamennyi varrni tudó polgára egy célért dolgozik

A koronavírus okozta fenyegetettség miatt hiány mutatkozik arcvédő maszkokból. Bácskossuthfalván ezt a gondot úgy igyekeznek megoldani, hogy összefogtak a település varrógéppel rendelkező háztartásai, és a helyi közösség támogatásával elkezdték a maszkok gyártását.

Bece Angéla, az Ady Endre Művelődési Központ Tarka Virág kézimunkacsoportjának elnök asszonya elmondta, hogy a szükség miatti összefogásnak köszönhetően eddig mintegy 30-an jelezték segítő szándékukat.

–Néhány nappal ezelőtt Tímár Gabriella elnök asszonnyal kerestük a megoldást arra, hogy mi mit tudunk tenni ebben a helyzetben. Szóba került, hogy a művelődési központnak vannak olyan textiltartalékai, amik alkalmasak lehetnek védőmaszkok készítésére. Ez gyakorlatilag a pamutvászon, köznyelven sifonanyag. Miután az egyesület alapanyagából körülbelül 100 darabot elkészítettem és levittem a helyi közösségbe, Seffer Attila tanácselnöknek olyan ötlete támadt, hogy amennyiben a helyi közösség biztosítja a további alapanyagot, akkor varrnék-e minden falubelinek ilyen védőmaszkot. Közben már működött a Facebookon a Moravica összefog csoport, és a munkamenet meggyorsítása érdekében ezen a csoporton keresztül felhívást intéztünk, hogy ki az, aki be tudna segíteni – mesélte Angéla, majd elmondta azt is, hogy ez után a tanácselnök beszerezte Topolyáról az egyik textilüzletből a megfelelő anyagot.

–Szombaton osztottuk szét az anyag egy részét, és a napokban futnak be az elkészült darabok, számításaink szerint valamivel több mint 1500 darab. A napokban kézbesítjük a többi nyersanyagot, a célunk 3500 felnőtt-, és további 450 gyermekmaszk megvarrása. Első körben idősebb polgártársainkra gondolunk. Reményeink szerint szerdáig valamennyi bácskossuthfalvi megkaphatja a maszkot. Nem volt könnyű az anyag beszerzése, hiszen ezekben a napokban nagyon sokan kezdtek el védőfelszerelés varrásába. Jelenleg 27, elsősorban idősebb falubeli asszony jelentkezett önkéntes munkára. Közülük sokan a 65 évnél idősebb korosztályhoz tartoznak, de néhány fiatal varrónő is van köztük. Ugyanakkor aktívak a Tarka Virág kézimunkásai és a baptista gyülekezet hívei is. A helyi közösségben is aktív Kósa Zoltán, a Mezőgazdasági Szakszolgálat munkatársa a falu gépjárművével házhoz szállítja az anyagot, illetve összeszedi a már elkészült maszkokat.

Bece Angéla elmondta azt is, hogy a kezdeti lépéseket követően később gyorsabb varrásmódszerre tértek rá.

–Először a maszk megkötésére szolgáló részt is ugyanabból, az úgynevezett sifonanyagból készítettük. Később áttértünk a szalagos megoldásra, és ezt követően néhány szorgos asszony napi 100 darab elkészítését is elvállalta. A maszkokat mosáskor ki lehet főzni, majd tanácsos kivasalni. Legutóbb már nem csupán fehér színű anyagot tudtunk beszerezni, ezért több színárnyalatúakat készítünk. Varráskor duplán vesszük az anyagot, hogy nagyobb hatékonysággal szűrjön, igény szerint a továbbiakban zsebkendővel is növelhető a maszk vastagsága. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a maszk nem jelent 100 százalékos védelmet, de mindenképpen fokozza a biztonságot – hallhattuk. Az iránt is érdeklődtünk, hogy a falubeli asszonyok megrendelésre vállalják-e maszkok varrását.

–A mi célunk egyértelműen az, hogy első lépésben minden falubeli kapjon ezekből a maszkokból. Nem tudtuk a munka kezdetén felmérni, hogy ez mennyi időt vesz igénybe, amíg minden falubelinek nem készítjük el a védőmaszkokat, addig semmiképen sem tudunk más igényt kielégíteni. Mivel ifj. Méhes Béla közbenjárására sikerült a helyi közösség által biztosított textilanyagon kívül biztosítani a megkötők beszerzését is, ezért a Sila Kft. munkásaira is gondoltunk – tette hozzá Bece Angéla, majd hangsúlyozta, hogy a szakvélemények szerint a maszkot néhány óráig tanácsos csupán viselni, ezért azokról az egyénekről is gondot viselnek, akik nem tehetik meg, hogy csupán rövid ideig tartózkodjanak nyilvános helyen. Ilyenek például a kereskedelemben dolgozók, akiknek a munkája az utóbbi napokban felértékelődött, hiszen a közösség ellátását biztosítják.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír