You are here

Piroson istentisztelettel és koszorúzással emlékeztek a második világháború ártatlan magyar áldozataira. A rossz idő ellenére is összegyűltek a pirosi magyarok az eseményre.

Botos Osváth Andrea református lelkipásztor hirdetett igét a pirosi református templomban megtartott ünnepi istentiszteleten. A megemlékezés a helyi református temetőben állított emléktáblánál folytatódott. Az áldozatok emléke előtt tisztelegve Botos Elemér református lelkész mondott beszédet. „Egyre jobban hasonlítunk az őszi lehulló levelekhez, de tudjuk azt, hogyha a levél le is hull, a fa még nem pusztult el. Mély gyökereink vannak az ősi magyar földből kibújván és büszkén valljuk, hogy hisszük az Istent, hisszük, hogy Krisztus által megváltott bennünket és Krisztus által örök életünk van, majd ővelük, akiknek azt sem tudjuk, hol vannak sírjaik, egykor találkozunk.”

Az egybegyűltek ezután az 1944-45-ös megtorlások ártatlan magyar áldozatainak névsora alatt elhelyezték a kegyelet virágait. A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Ladisity Melinda, a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki és pirosi szervezetének nevében pedig Erdély Lenke és Bancsi Ferenc koszorúzott.

Az emlékezés virágait a pirosi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a református egyház is elhelyezte. 

 

Szerző: 
Pannon RTV