Ugrás a tartalomra

A márciusi ifjak előtt tisztelegtek Újvidéken

Újvidéken is alkalmi műsorral emlékeztek a 169 évvel ezelőtti márciusi eseményekre. A hazaszeretet, a szabadság utáni vágy és a szülőföld iránti tisztelet csengett ki a rendhagyó előadásból, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban kedden este.

Március 15-e mindenekelőtt az összetartozás, a megmaradás, a hazaszeretet ünnepe. Fiataljainknak példát kell mutatni, a nemzeti értékeinket megőrizni és továbbvinni, valamint anyanyelvünket megbecsülni, mert ezekkel az értékekkel élve maradunk meg nemzetként – ez volt az üzenete a kedden este megtartott emlékestnek Újvidéken.

Antal Szilárd, az MNT tagja: „Március 15-e minden évben arra emlékeztet bennünket, hogy van miért küzdeni, hogy vagyunk, és hogy a nemzeti identitásunkat érdemes megőrizni.”

A márciusi ifjak példájára a mai vajdasági fiatalságnak is van miért küzdenie, jogaikat meg kell élnie – mondta Szakállas Zsolt tartományi kisebbségi altitkár.

„A mai fiataloknak elsősorban tanulniuk kell, és az oktatási rendszerben tapasztalatot, tudást szerezni, amit később itt a szülőföldjükön kamatoztatni tudnak és ezzel elsősorban a szakmai továbbfejlődésüket tudják itthon biztosítani, és a közösségnek fontos részei lesznek.”

Az ünnepi műsort a Petőfi Művelődési Központban működő irodalmi szakosztály készítette. Az egyesület tagjainak szíve, bár egyesek külföldön élnek, a hazáért dobog – emelte ki Ladisity Melinda főszervező, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ elnöke. „Bárhol vagyunk, összetartozunk, a magyar nemzet, azt mondom, hogy itt minden magyar szíve egyszerre dobban.”

Március 15-e a hűségnek az ünnepe – mondta ünnepi beszédében Erdélyi Lenke. A VMSZ Újvidék városi szervezetének elnöke arra is utalt, hogy a kézfogások ideje most jött el, ugyanis megmaradni a szülőföldön úgy tudunk, ha a hatalmi koalícióban részt vállalunk. „Petőfi az, akitől, mint ahogyan Szabó Magda is mondja, megtudtunk magyarnak lenni, tehát tudjuk azt, hogy magyarok vagyunk. A költészete és a szabadság eszméje tulajdonképpen ugyanazt képviseli, és még jobban megerősíti ez a két fogalom, ez a két kérdés egymást.”

Az újvidéki ünnepségen rész vett Vicsek Annamária oktatási államtitkár, valamint Fehér László, a VMSZ intézőbizottságának tagja is.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír