Ugrás a tartalomra

Már Dunaszentgyörgy és Gelence is testvértelepülése Tornyosnak

Tornyoson a Szent István-napi ünnepségsorozat vasárnap szentmisével folytatódott, ahol megszentelték az új kenyeret. A mise után a magyarországi Dunaszentgyörgy és az erdélyi Gelence vezetői aláírták a testvér-települési szándéknyilatkozatot Tornyossal.  

A kenyérszentelés után a testvértelepülések vezetői díszülést tartottak. A találkozót Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere nyitotta meg, majd a három település vezetői szólaltak fel. Ezután következett a szándéknyilatkozatok aláírása.

Hencze Sándor, polgármester, Dunaszentgyörgy, Magyarország: „Én azt szoktam mondani otthon mindig, hogy kiráz a hideg és borzolódik a bőröm, amikor idejövök, és azt tapasztalom, amit az itt élők. Ugyanúgy Gelencén is, mert van nekünk másik magyar testvértelepülésünk is.”

Az erdélyi Gelencével bővült vasárnap Tornyos eddigi testvértelepüléseinek a köre. Fehér István, polgármesteri tanácsadó, Gelence, Románia: „Nagyon jó érzés egy másik országban ugyanolyan kisebbségi településsel kiépíteni egy testvér-települési kapcsolatot. Már volt szerencséjük a tornyosiaknak meglátogatni a falut.”

A tornyosiakat az új testvér-települési kapcsolat megerősíti mindabban a harcban, amelyet mindennap átélnek azzal kapcsolatban, hogy magyarnak lenni egy határon túli településen milyen. Cipó Igor, elnök, Helyi Közösség, Tornyos: „Valószínűnek tartom, hogy ez a testvéri kapcsolat ezután fog komollyá válni és megerősödni, és a három település mindenfajta szervezete komolyabb kapcsolatot tud építeni egymással.”

A nap hátralevő részében az esemény résztvevőit különféle koncertek és műsorok várták.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír