Ugrás a tartalomra

Magyarságban az összefogás, összefogásban a megmaradás

A Vajdasági Magyar Szövetség topolyai kampányzáróján

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttesének előadásában közreadott hajdúsági táncok, továbbá Dér Heni és az Azzuro Band zenéje keretezte a VMSZ topolyai kampányzáró rendezvényét, amelyet több mint kétezer polgár követett csütörtök este a topolyai Rendezvények terén. A rendezvényt Topolya polgármestere, Kislinder Gábor, a VMSZ-VMDP- Pásztor István elnevezésű lista önkormányzati listavezetője nyitotta meg. Szövegünk címe azonos az általa közvetített köszöntőben elhangzott gondolatok egyikével.

- Az elmúlt időszakban a VMSZ igyekezett biztos pont lenni a polgárok életében, és a jövőben is ez óhajtunk maradni. Mint polgármester nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, hogy én és a munkatársaim is minden tőlünk telhetőt megtettünk, minden választási ígéretünket igyekeztünk betartani: befejeztük az elkezdett munkálatokat, megvásároltuk a Hotel épületét, a Vénusz látványterveit a nyilvánosság elé tártuk, a színházunk felújítását elkezdtük és reményeink szerint idén átadjuk rendeltetésének. Közben nem feledkeztünk meg a vidékfejlesztésről sem. Tettük mindezt úgy, hogy állandó támadásoknak voltunk kitéve, más irányt szerettek volna ránk erőltetni, kritikával illettek minket, de emellett is tettük a dolgunkat úgy, hogy munkánk közben az állami számvevőszék is ellenőrizte a múltat és munkánkat. Minden nehézség ellenére elértük, azt hogy az elmúlt évben a topolyai önkormányzat lett a harmadik legtranszparensebb község az egész országban – fogalmazott többek között Kislinder Gábor, majd kiemelte:
- Mindenkinek szüksége van egy kapaszkódóra, szükségünk van a biztos pontra. Összefogásra buzdítom önöket, mutassuk meg vasárnap, hogy bennünk van még erő, hogy a jövőnket mi alakítjuk! Fogalmazhatnék úgy is: magyarságban az összefogás, összefogásban a megmaradás. Tehát fogjunk össze, hogy ismét adhassuk Topolyának polgármestert!

Az est következő felszólalója Zsemberi János, a topolyai önkormányzat tanácsosa, a községi helyhatósági lista jelöltje volt, aki beszédében hangsúlyozta: amikor az önkormányzati munkában vállalt szerepet, munkatársaival együtt olyan csapatot igyekeztek létrehozni, amely alázattal és a munkájával, nem pedig üres igérgetésekkel akarja majd kivívni Topolya polgárai elismerését.
- Az emúlt időszakban az önkormányzatban elsősorban a mezőgazdasággal, a gazdasággal és a sporttal foglalkoztam. A mezőgazdaságban az idei évben több mint tízezer hektár állami földet kellett igazságosan szétosztani. Nem volt könnyű mutatvány, de végül sikerült nagyon sok, elsősorban kisgazda megelégedésére. Az idén háromszor annyi kistermelő kapott előbérlet jogán földet, mint az előző években – emelte ki többek között, majd hozzáfűzte: az elmúlt évekre Topolya községre nem az elbocsájtások inkább az elhelyezések voltak jellemzők. Az utóbbit példákkal igazolta, ahogy arról is szólt, nagyobb összegű támogatásban részesültek a sportegyesületek. Emlékeztetett: felépült Topolyán egy új tekepálya, amelyen a múlt évben világbajnokságot rendeztek. Zobnaticán megszervezték a Vajdasági Vágtát, felújították a lóversenypályát és valószínűleg ennek is köszönhetően sok év után újra megrendezésre kerültek a Zobnaticai Lovasjátékok.
- Újítjuk a Csáki Lajos Általános Iskola tornatermét, hamarosan pedig a gimnázium tornatermét. Jövőre a Mezőgazdasági Iskola tornatermét fogjuk rendbe tenni. Végre elhatároztuk, hogy mi legyen a Vénuszal! A régit lebontjuk. A helyén egy új fedett fürdő épül, mely az év minden napján használható. Ismét életre kelhetnek Topolyán az úszás és más vizi sportok. Gyermekeinknek alkalma lesz az úszás elsajátítására. Ez a fürdő, reméljük, segíteni fog befektetőt találni a Hotel felújításához is – hangzott el Zsemberi beszédében.

Fazekas Róbert, a VMSZ-VMDP- Pásztor István lista tartományi jelöltje kiemelte még a folytatásban:
- A tartomány vonatkozásában hatalmi pozíciókra törekszünk. Érdekeltek vagyunk a hatásköri törvény és a tartomány pénzeléséről szóló törvény meghozatalában, mert szűkebb hazánként definiálva Vajdaságot fontos, hogy ezen a szinten érdemi döntések tudjanak megszületni. (…) Több dologban is különbözik a mi listánk a többiekétől. Nemcsak elsőnek adtuk át, de Topolyán el is számoltunk az elmúlt négy év projektumaival, programot alkottunk az elkövetkező időszakra, amihez kérjük most az önök bizalmát.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági listavezetője, aki az egybegyűltekhez szólva aláhúzta: a választási kampány nem felelőtlen ígéretekről kell, hogy szóljon, hanem az elszámolásról. Elsősorban három ígéretet emelt ki: a falugondnoki szolgálat elindítását, az Európa Kollégium befejezését és a gazdasági és területfejlesztési stratégia életre keltését, amit a magyar kormány támogatásával az elkövetkező három évben lehet megvalósítani. Az Európa Kollégium kiemelten fontos, hiszen ha a fiataloknak megvannak a feltételeik a továbbtanuláshoz, csak akkor van értelme a részarányos foglalkoztatásnak, amit szintén az erős képviseletnek köszönhetően sikerült elérni. Kiemelte még: az átfogó terület és gazdaságfejlesztési stratégia elkészültével, amikor azt bemutatták Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, akkor ő azt mondta: ezt érdemes támogatni, és így született meg a döntés a 160 millió eurós támogatásról. A pályázatok is megjelentek, ahogyan azt ígérték. Megvannak már az első eredmények, és az is bebizonyosodott, hogy nemcsak VMSZ tagok kaphatnak ilyen támogatást a Prosperitati Alapítványon keresztül. Pásztor Bálint emlékeztetett arra is: Topolya az egyetlen olyan önkormányzat, ahol a VMSZ az egyes szám alatt szerepel az önkormányzati listán. Arra bíztatta a megjelenteket, hogy minél nagyobb számban menjenek szavazni, mert fontos, hogy Topolya megmaradjon magyar önkormányzatnak, ahogy az is, hogy erős érdekképviselet érvényesüljön tartományi és köztársasági szinten is.

Szerző (Forrás)
SZ.A., Magyar Szó (Fotó: Szabó Anikó)
Többi hír