Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsa: Lassanként befejeződik az aratás

A kalászosoknak kedvezett az időjárás, a hozamokkal elégedettek a termelők, a felvásárlási árak miatt azonban aggódnak a gazdák

Magyarkanizsa község területén a kenyérgabona betakarítása lassan a végéhez közeledik. Búza az idén összesen 4655 hektáron termett, s ezeknek a földeknek a kilencven százaléka magántulajdonban van. Az önkormányzat adatai szerint 3800 hektáron aratták le a búzát, melynek hozama átlag 5 tonna hektáronkén, így eddig 19 ezer tonna jó minőségű kenyérgabonát arattak le. Jóllehet az aratás kiváló ütemben halad, és az idei hozam az elmúlt öt év viszonylatában a legjobb, az illetékesek még mindig nem határozták meg a búza felvásárlási árát. Nem hivatalos értesülések szerint 15–17 dinár lesz, ez pedig a termelők szerint még a vetés költségeit sem fedezi.

Az őszi árpa, valamint az olajrepce betakarítása befejeződött a határban. Az olajrepce átlag 2, a rozs 4, az őszi és a téli árpa egyaránt 4,5 tonnát termett hektáronként a magyarkanizsai község területén. A szántóföldeken jelenleg a búza mellett még a tritikálé és a tavaszi árpa betakarìtása folyik. Kedvező időjárás esetén előreláthatólag egy héten belül befejeződik a termény betakarítása. Utolsóként a kalászosok közül a 240 hektáron vetett zabot fogják learatni.

A községi tűzoltószövetség tájékoztatása szerint az aratásban 678 traktor és 133 kombájn vesz részt. Az aratógépek elavultak, átlag 20 évnél régebbiek, de az aratásban részt vevő traktoristák és kombájnosok felelősségteljes magatartásának és a tűzvédelmi előirások betartásának köszönhetően eddig tűzesetet nem jelentettek. Az aratás befejeztéig a községi tűzoltóegységek 24 órás készültségben vannak.

Szerző (Forrás)
M. I., Vajdaság Ma
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto