Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsa: Korai fejlesztési program az óvodákban

A személyiségfejlesztő, felzárkóztató program 28 óvodást ölel fel

Az október 14-től december 20-ig a magyarkanizsai község óvodáiban folyamatban lévő korai fejlesztési programról tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót a projektben érintett intézmények, a projekthordozó Szociális Védelmi Szolgáltató Központ és partnerei, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény valamint a Vöröskereszt községi szervezete illetve a projektet támogató önkormányzat képviselői.

- Képesség- és személyiségfejlesztő programunk két éves múltra tekint vissza. Pályázatokból, adományokból és szülői hozzájárulásokból valósul meg, az óvoda és a Vöröskereszt hathatós támogatásával – mondta bevezetőjében Terényi Lívia, a projekthordozó központ igazgatónője. - Az október közepétől december végéig tartó programmal fejlődési rendellenességgel küzdő illetve szociálisan hátrányos helyzetű óvodásokat karolunk fel. Ennek költségeit ezúttal önkormányzati forrásokból biztosítjuk. Számunkra nagyon fontos az önkormányzat támogatása, mert vele a község szociális ellátása hosszabb távon is színvonalassá tud válni. A program egyéni foglalkozásokat, csoportos fejlesztést és szülőkkel való tanácsadó munkát tartalmaz. Az egyéni foglalkozások logopédiai, komplex gyógypedagógiai foglalkozások valamint személyiség-fejlesztés Világjáték módszerekkel.
Veselinov Ibolyától, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatónőjétől megtudtuk, hogy a programba összesen 28, elsősorban iskolai előkészítős tagozatra járó gyermeket kapcsoltak be. Szám szerint 9 gyermeknek beszédkészség-fejlesztő, azaz logopédiai, 5-nek személyiség-fejlesztő, 14-nek pedig komplex gyógypedagógiai foglalkozásokat sikerült biztosítani.
- A Vöröskereszt községi szervezete tavasszal egy kisebb projekttel kapcsolódott be a programba, amikor 10 gyermekkel folytattunk személyiségfejlesztő foglalkozásokat, amihez didaktikai eszközöket vásároltunk és lefedtük a szakemberek költségeit is. Az akkori sikeres együttműködés apropóján júliusban újabb, ezúttal hat hónapra szóló, mintegy fél millió dinár értékű projektszerződést kötöttünk a központtal, amihez a Svájci Vöröskereszttől, az illetékes szerbiai minisztériumtól és az UNICEF-től kaptunk támogatást - hallottuk Cseszkó Mónikától, a Vöröskereszt községi szervezetének titkárától.

Kljajić Tímea, a Községi Tanács szociális védelemmel megbízott tagja úgy értékelte, hogy egy ilyen programnak, ami a legkisebbjeinkkel való törődésről szól, mindenképpen kiemelt helyet kell kapnia az önkormányzati támogatások sorában, annál is inkább, mivel ez az a kor, amikor a legjobb eredményeket lehet elérni a gyermekek fejlődésében, képességeik fejlesztésében. Ezt a programot már az idei községi szociális program is előlátta, a legfontosabb azonban, hogy az önkormányzat biztosítsa ennek a programnak a folytonosságát annak lejárta után is, mert hosszú távon csakis akkor lehet számítani a várt eredményekre.

A projekt foglalkozásai a magyarkanizsai 2-es számú óvodában és a horgosi óvodaépületben folynak, ahol a pedagógusok asszisztensi munkakörben segítik az értelmi fogyatékos gyerekek csoportba történő beilleszkedését, ezzel együtt az ott dolgozó óvónők munkáját is.

Szerző (Forrás)
Bödő Sándor, Vajdaság Ma
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto