Ugrás a tartalomra

Magyarkanizsa: A hő- és hangszigetelő szakemberek átvették diplomáikat

A magyarkanizsai Oktatási és Művelődési Intézmény felnőttképzéssel foglalkozó részlege tavaly hazánkban egyedülálló projektre nyert támogatást: a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázaton 600 ezer forintot ítéltek meg a Hő- és hangszigetelő szakember képzés című projektjüknek.

A képzés elsődleges célja az volt, hogy a hallgatókból olyan szakembereket, szakmunkásokat képezzenek, akik képesek megfelelni a korszerű építőipari, épületenergetikai elvárásoknak, hogy az itt szerzett gyakorlati és elméleti tudást hatékonyan hasznosítsák majd munkahelyükön, vagy az elsajátított ismeretek birtokában munkát, illetve munkahelyet szerezzenek.

A tandíjmentes oktatásra a tervezett 15 főnél sokkal többen jelentkeztek, így további támogatók bevonásával 28, többnyire munkanélküli hallgató vehetett részt a 126 órás kurzuson.

A képzés résztvevői, miután megismerkedtek az épületek szigetelésének elméleti tudnivalóival, gyakorlati oktatáson vettek részt, és ennek részeként a Kuckó Nagycsaládosok Egyesületének ajánlására a nehéz anyagi körülmények között élő nagycsaládos Körmöczi Antal családi házán végezték el a hőszigetelést, díjtalanul.

Szerdán délelőtt Sarnyai Károly, a Cnesa OMI igazgatója, Nyilas Mihály, Magyarkanizsa község elnöke, valamint Bunford Tivadar, a Masterplast YU Kft. igazgatója mondott beszédet az elkészült háznál, majd elhelyezték a támogatók nevével ellátott emléktáblát.

A pályázat sikeres lebonyolításához a szigetelőanyagról, a polisztirolról a szabadkai székhelyű Masterplast YU Kft. gondoskodott. A tanfolyamot támogatta Nagy István cége, a Jumol, valamint Losonc Ferenc vállalkozása, az Ács Feri. A projektum megvalósításához hozzájárult Magyarkanizsa önkormányzata, valamint a Pannon Forrás Első Kárpát-medencei Fejlesztési és Tudásklaszter.

A diplomaosztást megelőzően dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a délvidéki felnőttoktatás egyik alappillére a Cnesa, ezért az itt megvalósult képzés példaértékű.

Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei Hálózatok Fejlesztésével megbízott vezetője kiemelte, hogy a képzés annak az energiatakarékosságot és az alternatív energiák felhasználását szorgalmazó programnak a folytatása, amelyben korábban a Pannon Forrás Első Kárpát-medencei Fejlesztési és Tudásklaszter, illetve néhány építőipari és energetikai klaszter állapodott meg, éppen Magyarkanizsán.

A sikeresen levizsgázott 26 hallgatónak a Cnesa pincehelyiségében Sarnyai Károly igazgató adta át a diplomákat.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, M. I.
Többi hír