Ugrás a tartalomra

A magyarcsernyeiek zöme pályázna a Prosperitatinál

A Prosperitati Alapítvány negyedik pályázati köre iránt is nagy lehet az érdeklődés a magyarcsernyei községben – legalábbis ezt mutatta a tegnap este megtartott lakossági fórum, amelyen nagy számban jelentek meg a pályázni vágyók. A pályázás részleteit Nagy Zita, a Prosperitati irodavezetője ismertette.

Bánátban is nagy az érdeklődés a Prosperitati Alapítvány negyedik pályázati fordulója iránt. A magyarcsernyei gazdálkodók élnek a lehetőséggel, hogy korszerűsítsék mezőgépállományukat. Dunai Erzsébet, földműves, Magyarcsernye: „Szeretnék egy traktort, amit szatellitirányítással látnánk el.

A mezsgyék miatt is, meg a pontos vetés, permetezés miatt. Mert az mindjárt, ha beprogramozzuk, kivonalazza a földeket, és akkor nem duplázódik a méreg, ha jó a vetés, egyenes, akkor az ekézés is gyorsabban megy.”

Magyarcsernye községbe – a Prosperitati Alapítvány eddigi 113 nyertes pályázatának köszönve – csaknem 65 millió dinárnyi támogatás érkezett. Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár: „A Prosperitati által ide, Magyarcsernyére és Tóbára érkezett pénz – amit megpályáztak a gazdák – ez többszöröse annak, ami az elmúlt hosszú-hosszú évek alatt ide érkezett. Ez pontosan 65 millió dinárt tesz ki.”

Aki szülőfalujában szeretne maradni, annak ez a támogatás nagy segítség. Balázs Csaba, földműves, Tóba: „Az első körben sikeresen megkaptam egy gyűrűs hengert, a második körben sikeresen megkaptam egy rotációs kaszálógépet. A következő körben nem tudom, hogy tudok-e pályázni, mivel nem rendelkezek akkora anyagi kapacitással, hogy be tudjak szállni. Esetleg többen, ha összefognánk, akkor tudnánk valamit így közös erővel megvenni.”

A támogatások egyik célja, hogy összefogja a termelőket, függetlenül attól, hogy mekkora földterületen gazdálkodnak. Fremond Árpád, alelnök VMSZ: „Ami nagyon fontos hosszútávon az az, hogy a kistermelők a nagypályázókkal közösen működjenek a következő időszakban.

Az a célja magának a gazdaságfejlesztési stratégiának, és a pályázatnak is, hogy meg tudjuk termelni a minőséget, segítsünk minőséget termelni a kistermelőknek, de azt olyan áron tudják értékesíteni, amely biztosítani tudja a megélhetést számukra.”

A Magyarcsernyén élőknek a zöme mezőgazdaságból él. Mindössze hetven helybélinek van munkaviszonya.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen