Ugrás a tartalomra

A magyar kultúrát népszerűsítették szombaton a szerb fővárosban

A Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezete a Kalemegdanon, a nándorfehérvári vár mellett szervezett zenés, táncos, gasztronómiai bemutatót. A rendezvényt azonban az eső miatt a közeli múzeumba költöztették.

Majdnem elmosta az eső Belgrádban a Vajdasági Magyar Szövetség magyar kultúrát népszerűsítő rendezvényét. A szervezők azonban mentették a menthetőt, és a szabadtéri programokat egy közeli múzeumba költöztették.

Nebojša Marjanović, belgrádi elnök, VMSZ: „Mi már régen megmutattuk, hogy a belgrádi munkánk egyik jelentős része a szerb–magyar barátság erősítése, kifejezetten a népeink közötti kulturális kapcsolat révén. A két népet számos elszakíthatatlan szál köti össze.”

A tavaly júniusban megnyílt belgrádi Collegium Hungaricum vendégként szerepelt a rendezvényen. Az intézmény kiemelt célja, hogy programjai révén népszerűsítse a magyar kultúrát.

Hraniszláv Radojka, titkár, Collegium Hungaricum: „E küldetésében pedig aktív partnere a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi képviselete, amely több éve munkálkodik azon, hogy a két nép közeledjen egymáshoz.”

A verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület kézművesmunkákat állított ki, valamint néptánccal és népzenével kedveskedtek a magyar kultúra iránt érdeklődőknek. A verseci egyesület 1946-os megalakulása óta soha nem mutatkozott még be Belgrádban.

Virág Klára, titkár, Petőfi Sándor Kultúregyesület, Versec: „Most hívtak meg minket először, a VMSZ belgrádi szervezete meghívta a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesületet, hogy a belgrádiaknak közelebb hozza a magyar kultúrát, és hogy ezen a szép napon bemutatkozzunk a belgrádiaknak, bemutassuk a magyar hagyományt, a magyar néptáncokat és a magyar énekeket.”

Vitt Sándor, elnök, Petőfi Sándor Kultúregyesület, Versec: „Be fogunk mutatkozni az úgynevezett zsámbéki tánccal, a délalföldi tánccal és egy bukovinai tánccal. Tánc közben az egyik tagunk, Mészáros Brigittának hívják, és Szabadkán jár zeneiskolába, ő fog elénekelni egy pár éneket.”

A szervezők remélik, hogy hagyománnyá válik a rendezvény, és a jövőben évente többször is hasonló programokat szervezhetnek a szerb fővárosban.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír