Ugrás a tartalomra

A magyar kultúra napját ünnepelték Óbecsén

A néphagyományra épülő Lelkünk gyökere című műsorban a fellépők a magyarság szinte teljes népzene- és néptánckincsét felvonultatták.

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben is megünnepelték tegnap este a magyar kultúra napját. Bácskai tamburamuzsika, kalotaszegi dallamok, somogyi kincsek, hajdúsági dalok, szászcsávási táncok, magyarbődi énekek – az egész Kárpát-medencét bebarangolták szombat este az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör népművészeti műsorának a nézői.

Szerda Jolán, Óbecse: „Nagyon nagy élményben volt részem, gyönyörű volt a műsor...”Török Mária, elnök, Csongrádi Múzsa Művészeti Egyesület: „A vastaps után egy kicsit nehéz megszólalni, hiszen nagyon megilletődöttek vagyunk. Azt hiszem, hogy abban erősített meg bennünket, hogy a kultúrának, a magyarságunknak nincs határa.”

A rendezvényen az utóbbi évek hagyományához híven ezúttal is részt vettek a Csongrádi Múzsa Művészeti Egyesület 2000 tagjai, közülük Posta István gimnáziumi magyartanár mondott ünnepi beszédet. Ebben azt hangsúlyozta: a hagyományok őrzése mellett fontos a nemzeti kultúra folyamatos megújítása is. „A kultúra fejlődése, megújulása csakis úgy valósulhat meg, ha nem zárkózunk el a környezetünktől, a többi nép kultúrájától. A folyamatos kölcsönhatás minden nemzet számára hasznos, a fejlődés hajtóereje az.”A Lelkünk gyökere című műsorban a szerkesztők a magyar néptánchoz és népzenéhez Petőfi Sándor verseit is társították. Kisimre Szerda Anna, műsorszerkesztő: „Az ő költészete áll a legközelebb a népi kultúrához, nagyon sok versét énekeljük népdalként, attól függetlenül, hogy nem is tudjuk, hogy Petőfi-szöveget énekelünk, tehát az ő versei folklorizálódtak, beivódtak a néphagyományba.”

A műsorban Péter Lea, a Nemzeti VERSeny győztes szavalója, a Fokos zenekar és barátaik, a Szelence táncegyüttes és Resócki Rolland lépett fel.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen