Ugrás a tartalomra

A ludasiak körében felháborodást keltett a Szerbiai Kőolajipari Vállalat munkatársainak megjelenése

Olajkút a természetvédelmi terület közelében?

A héten mind a Palics–Ludas Közvállalat, mind pedig a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai városi szervezete közleményt adott ki, amelynek fókuszában a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) a Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum közelében történő próbafúrásra tett intézkedései álltak, és amelyben hangot adtak azon véleményüknek, hogy félő, hogy egy esetleges jövőbeni fúrásnak negatív hatásai lesznek a természeti értékekre. Az üggyel kapcsolatban a ludasiak körében általános a felháborodás. A tó és közvetlen környezete esetében védett területről beszélhetünk, ahol szigorú szabályok vannak érvényben, amit a lakosoknak be kell tartaniuk, viszont az olajtársaság ezen tettével azt az üzenetet továbbítja, mintha rájuk nem ugyanazok a szabályok vonatkoznának.

Lapunk kérdésére Aladics Tibor, a ludasi helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, hogy az ügyet a kérdéses terület közelében élők jelezték irányukba, és ők a polgárok üzeneteit továbbították a Palics–Ludas Közvállalat, valamint a szabadkai városi vezetés irányába.

– A Ludasi soron, illetve elsősorban a Szent Katalin-templom környékén élő polgárok jelezték felénk, hogy a Szerbiai Kőolajipari Vállalat érdeklődik azon földek iránt, amelyek az utca tó felőli részén helyezkednek el. Az tudni való, hogy a NIS csak olyan esetben vásárol földet, ha ott fúrni akarnak. A Ludasi sor és a tó partja között 500–800 méter van. Mi jeleztük az illetékes szerveknek, hogy ha minden szinten azért harcolunk, hogy megvédjük a Ludasi-tavat, és a lakosoknak minden szabályt be kell tartaniuk, hogy történhet meg az, hogy egy olajtársaság próbafúrásokat végezzen szinte a tóparton. Egyelőre nem történt semmi, nincs fúrás, az olajtársaság munkatársai egyelőre csak érdeklődnek, és rá akarják venni az embereket, hogy adják el a földjeiket. Tudtommal eddig három emberrel beszéltek – fogalmazott Aladics Tibor.

Mint megtudtuk, néhány évvel ezelőtt szakemberek vizsgálták át a területet, és ez akkor nagy problémákat okozott, mivel letaposták a terményt. A lakosok körében jelenleg nagy a felháborodás, mivel tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen fúrás mivel jár, hisz láthatták, amikor Palicson végeztek fúrásokat, az utak is tönkrementek, illetve a közelben lévő földekben is károk keletkeztek.

A Ludasi-tó Speciális Természeti Rezervátum kezelője a már említett Palics–Ludas Közvállalat, aminek igazgatója, Dobó Márta elmondása szerint a ludasi helyi közösség vezetősége, illetve a lakosok jelezték irányukba, hogy a NIS munkatársai megkezdték a tárgyalásokat.

– Amikor tudomásunkra jutott az ügy, mi egy kérdést intéztünk a Tartományi Természetvédelmi Intézet felé, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a védett terület tekintetében semmilyen új fúrásra vonatkozó kérelem nem érkezett hozzájuk, viszont 2013 óta két alkalommal is adtak ki feltételeket lelőhelykutatásokra. A szóban forgó ludasi parcellák nem tartoznak a Palics–Ludas Közvállalat hatáskörébe, viszont nagyon közel vannak ahhoz, egy erre vonatkozó térképen látható, hogy az egyik tervezett kút 150 méterre van a tó partjától. Tekintve, hogy a német állam a KfW Német Fejlesztési Bankon keresztül 6,5 millió euróval támogatja a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzését célzó projektumot, mi is aggódva figyeljük, hogy a védett területhez ilyen közel mennyire volna célszerű próbafúrásokat végezni. Az említett projektum értelmében egy védősávot is kialakítunk a tó körül, amivel azt szeretnénk elkerülni, hogy a közelben lévő földekről az ott használt gyomirtók, vegyszerek, műtrágya a vízbe jusson. A magunk részéről támogatjuk a helyieket, viszont ezt csak erkölcsileg tudjuk megtenni, hisz a szóban forgó parcellák nem tartoznak a hatáskörünkbe – nyilatkozta Dobó Márta.

A korábban említett közlemények szót ejtettek a Tartományi Energetikai, Építészeti és Közlekedési Titkárság által kiadott jóváhagyásra is, amely egy 13,5 négyzetkilométeres területre vonatkozik, viszont ez a dokumentum nem tér ki arra a szakaszra, ahol most a NIS munkatársai a ludasiak körében tapogatóztak.

A fúrással kapcsolatban úgy tűnik, egyetértés van a lakosság, az intézmények és a politikum között. A kérdés csak az, hogy vajon a természet megóvásának szándéka felülírja-e a pénz hatalmát.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír