Ugrás a tartalomra

Lélekemelő találkozások

Kishegyesi útja során Pásztor István találkozott az önkéntes tűzoltókkal és cserkészekkel, valamint részt vett a Hét Nap élőújságján

Fennállása 140. évfordulója megünneplésére készül a nyár elején a kishegyesi Önkéntes Tűzoltó Testület. A Szent András Cserkészcsapat most tizennyolc éves, de ők is hasonlóan jelentős közösségformáló szerepet töltenek be a település életében.

E két szervezethez látogatott el szerdán este Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke. Az önkéntes tűzoltók munkájáról Szűgyi István, az egyesület elnöke és Dudás Tibor parancsnok számoltak be, majd dr. Virág Gábor helytörténész tájékoztatta a vendéget arról, hogy elkészült az évfordulóra az önkéntes tűzoltóság történetét taglaló monográfia s a májusra tervezett ünnepségen a könyvet be is mutatják majd.

A cserkészekkel Pásztor István a templom téli kápolnájában találkozott, ahol Kecskés Endre, a kishegyesi csapat parancsnoka és az Észak-bácskai Cserkészegyesület elnöke, valamint ft. Brasnyó Ferenc esperes plébános számoltak be az elmúlt esztendőkben kifejtett munkáról, a rendszeres összejövetelekről és a nagyszabású nyári táborozásokról a Welker-tanyán.

A találkozások után Pásztor István kifejtette, hogy a civil szerveződés ilyen erőteljes megjelenése alig egyeztethető össze azzal a sok szenvedéssel, amelyeken az utóbbi évtizedekben keresztülmentünk, és éppen itt van most a reneszánsza.

Az egyház támogatásával is egy olyan szerveződés és összefogás indult el, amelynek közösségformáló ereje van. És különösen fontos, hogy a fiatalok felkarolását tűzték ki célul a cserkészek is és a tűzoltók is. Amikor az ember a munkáról szóló képeket látja, megerősíti abban, hogy érdemes ezért a közösségért tenni, érdemes kiállni érte. Mint mondta, ezek lélekemelő találkozások.

A találkozón ifj. Juhász Bálint, a helyi közösség tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy a cserkészcsapat megalakítása kétségtelenül új színfoltot hozott Kishegyes ifjúságának szerveződésébe, ezért a helyi vezetőség a szervezet mögé állt, támogatta, a táborozásokat pedig kiemelt jelentőségű rendezvényként kezelte.

Pásztor István este részt vett a Hét Nap élőújságján.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.I.
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto