Ugrás a tartalomra

Lehetőségek a kertészetben

Világviszonylatban nő a vegyszermentes gyümölcs és zöldség iránti kereslet, gazdáink többsége azonban még a klasszikus, kemizálással történő termesztést helyezi előtérbe. A Vajdasági Kertészek Egyesülete minden évben hagyományos szaktanácskozást tart Újvidéken a Mezőgazdasági Karon.

A többi közt a termesztéstechnológia fejlődéséről, a zöldségek védelméről, valamint a piaci lehetőségekről szokott szó esni. Dudás Árpád, egy külföldi vetőmag-forgalmazó cég területi képviselője a hazai zöldségtermelés helyzetét elemezte.

— A vajdasági zöldségtermelők száma — főleg a kis területen gazdálkodóké — csökken. Csak a nagyobb területet megművelő és a szakosodott termelők tudnak versenyképesek maradni a hazai piacon.

A nehéz gazdasági helyzet és a mezőgazdaságot ért csapások kihatnak a vetőmageladásra is, azaz a termelők zöme több konyhakerti kultúrával próbálkozik jövedelmet teremteni.

Az uniós gazdák szakosodtak, a hangsúlyt egy, esetleg két növényre helyezik, de azokat a legkorszerűbb termesztéstechnológiai követelmények szerint állítják elő. A termelési költségek így csökkenthetőek, egységes termék kerül ki a gazdaságról, és a piac is biztosítva van számukra.

Az uniós csatlakozás küszöbén a hazai termelőknek is figyelemmel kell kísérniük a követelményeket, az újításokat, és törekedniük kell az egységes minőségű termék előállítására. Divat a konyhakész, illetve az előkészített és a kellően csomagolt termékek előállítása. Ehhez azonban itthon még nincs eléggé megszervezve a piac és a feldolgozás sem, ezenkívül sajnos sok helyen minőségbeli eltérések is észlelhetők.

A konyhakertészetnél kényes kérdés a növényvédelem...

— Igen. Minőségi zöldséget növényvédelem nélkül nem lehet előállítani. Egyre nagyobb figyelmet szentelünk azonban a környezetbarát és az egészségre nem káros szerek alkalmazásának, számos esetben csak a biológiai készítmények használata lehet megoldás.

A 14. Kertésztalálkozón elemezték a biológiai termelés lehetőségeit is, ám ez a módszer nálunk még gyerekcipőben jár.

— Tiszta biológiai növényvédelemről nagyobb területeken még mindig nem lehet beszélni, sok munkát igényel ugyanis, és az eredmény nem garantált. Noha sokan foglalkoznak organikus termeléssel, ez az eljárás nagyon le van szűkítve, csak olyan növényekre és olyan területekre, amelyek esetében megoldható — emelte ki Almási Sámuel növényvédő szakmérnök.

Előfordul, hogy a (főleg kisebb) gazdaságokon már évek óta nem, vagy alig használnak vegyszereket, műtrágyát. Helyettük a biológiai készítmények kerülnek előtérbe, az egészséges termék előállítása céljából.

— Az eredmény szemmel látható — mondta Bábinszki József adorjáni gazda. — Amióta használom a Bioalternatíva szereit, azóta nagyon jó eredményeket érek el. Így például a sárgarépa, a fűszerpaprika és a búza esetében is sokkal kevesebb volt a betegség, és a terméshozamon is kedvező változást tapasztaltam.

Két-három éve egyáltalán nem használok gombaölő szert, és a termékeim minősége, mennyisége kiváló. Bátran ajánlom a biológiai készítmények alkalmazását nemcsak a zárt termesztőberendezések, hanem a szabadföld esetében is, sokkal jobb minőségű és tápértékű termést lehet ugyanis előállítani általuk.

Nagy kihívás előtt áll a szerbiai és a vajdasági mezőgazdaság, ezen belül a sok munkát igénylő konyhakertészet is. Ha azonban eleget teszünk az uniós követelményeknek, és még az állam is támogatja a gazdákat, bátran állíthatjuk, hogy az ágazatnak van jövője, világviszonylatban is nő ugyanis a vegyszermentes friss termékek iránti kereslet.

 

Szerző (Forrás)
Hét Nap, JUHÁSZ Andrea
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen