Ugrás a tartalomra

Látogatók áradatát várja Zobnatica

A Vajdasági Vágta szervezői az esemény közösségépítő jellegét hangsúlyozzák

A Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a Vajdasági Magyar Szövetség és a budapesti Lovas Show Kft. szervezésében szombaton a Zobnaticai Lóversenypályán tartják meg az ötödik Vajdasági Vágtát, a Nemzeti Vágta vajdasági előfutamát.

Mint azt Bunford Tivadar és Pál Károly, a szervezőbizottság tagjai tegnap lapunknak nyilatkozva elmondták, a vágtát az idén a Szent László emlékév jegyében tartják meg.

A rendezvény fővédnöke Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, egyik díszvendége pedig Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke, többszörös fogathajtó világbajnok.

A vágta délben nyolc, fekete-fehérbe öltözött lovas hölgy díszfelvonulásával kezdődik, ők vezetik be a versenyzőket. Az alkalmi megnyitót és beszédeket követően kezdődnek az előfutamok, amelyek a tervek szerint 14 óra után végződnek. Összesen öt előfutamot tartanak, ezek győztesei vehetnek részt az esti döntőben. Ezután kerül sor a fiatal vajdasági csikósok, a Kelebiai Ménes díjlovaglóinak, valamint a St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület bemutatójára, majd az első ügetőfutamra, a kettes fogathajtók szinkronhajtó versenyére, a második ügetőfutamra és a négyes fogathajtók szinkronhajtó versenyére. A kishuszár vágta 17.45-kor kezdődik, a Zobnaticai Vágta pedig 18 órakor. A program szerint a döntő 18.30-kor kezdődik. 19 órától a Budapesti Operettszínház négy művésze lép fel.

Ami a szabályokat illeti, tizennyolcadik életévüket betöltött, magyar ajkú lovasok versenyezhetnek. A lovaknak legalább ötévesnek kell lenniük, 2012-ben és korábban született lovak versenyezhetnek. Arab és angol telivérek nem indulhatnak. A telivér hányad a lovakban 75 százalék lehet, a versenybizottság a nagyszülőkig ellenőrzi az állatok származását.

Telivérek és nem magyar ajkú lovasok a Zobnaticai Vágtán fognak versenyezni, a győztes pedig a budapesti Nemzeti Vágta Nemzetközi Futamán vehet részt.

A kishuszárok az idén is összemérik tudásukat, a nyertes pedig szintén megmutathatja ügyességét a Hősök terén, szeptember 15. és 17. között. Összesen hat lovas jut ki Budapestre.

A rendezvénnyel egy időben megtartják a régi mesterségek vásárát, valamint lószerszámokat is lehet majd vásárolni, a házigazda pedig gasztronómiai finomságokkal, jégbe hűtött italokkal és fagylalttal várja a vendégeket.

ERŐSÖDIK A LOVASSPORT

Az elmúlt évek igazolták az első évben megfogalmazott elvárásokat, az akkor kitűzött célok egytől egyig megvalósultak, húzta alá tegnapi beszélgetésünk során Bunford Tivadar. A Vajdasági Vágta első évében megfogalmazott célok között említette a magyar nemzethez, a közösséghez való tartozás érzésének erősítését, szavai szerint a Nemzeti Vágta összefogja a Kárpát-medencei magyarságot.

– A másik cél a lovassport erősítése volt. A Vajdasági Vágtán a lovassport minden válfaját felvonultatjuk. Már az első vágtát követően érkeztek olyan visszajelzések, hogy milyen jó, hogy a lovassport ennyi műfaját láthatja a közönség. Vajdaságban eddig az ügetősport volt a legnépszerűbb. Megfigyeltük, hogy a lovassport népszerűsítésének és a Vajdasági Vágtának köszönhetően az ügetőversenyeken most már galoppozó futamokat is szerveznek. A vajdasági lovak génállományának javítása szintén célunk volt. A lovakat már csak elvétve használják a mezőgazdaságban, emiatt pedig fennállt a lovak eltűnésének veszélye, viszont úgy tűnik, hogy ez ellen is sikerült tennünk. Tudomásunk van arról, hogy több vajdasági is vásárolt külföldön lovakat és ezekkel versenyeznek, illetve tenyésztik őket, ami a génállomány javulásához vezet. Tudjuk, hogy gróf Széchenyi István, akit Angliában lenyűgöztek az angol telivérek, később néhány mént behozott Magyarországra és így fejlődött ki a magyar sportló, amely mára világhíressé vált. Ha emlékezetem nem csal, vajdasági lovas eddig két alkalommal jutott be a Nemzeti Vágta középdöntőjébe. Bízunk benne, hogy hamarosan lesz annyira jó lovunk, hogy bekerüljünk az élmezőnybe. Szavakkal szinte el sem lehet mondani, hogy mennyire jó érzés ott lenni Budapest szívében, a Hősök terén és hallani, amikor bejelentik a vajdasági versenyzőket, majd átélni, hogy mennyire tüzesen szurkolnak nekik a vajdasági nézők, akikből eddig mindig szép számban vettek részt a Nemzeti Vágtán. Mi ez, ha nem közösségépítés?! – fogalmazott Bunford Tivadar, aki reméli, hogy Zobnaticán is sok lesz a szurkoló, ugyanúgy, mint a korábbi években.

A VMSZ igény szerint buszokat szervez azokról a településekről, ahonnan tömegesebben szeretnének eljutni az érdeklődők Zobnaticára. Bunford Tivadar elmondása szerint az érdeklődők még jelentkezhetnek a VMSZ helyi szervezeteiben és ahol lesz elég jelentkező, onnan biztosan indul busz. A szervezőbizottság tagja arra is rámutatott, hogy értékelése szerint a Vajdasági Vágta jó lehetőség a tartományszerte szétszóródott rokonok találkozására.

KÜLÖNLEGES FŐNYEREMÉNY

Pál Károlyt egyebek mellett arról kérdeztük, hogy milyen összefüggés lehet a lóállomány növekedése és a falusi turizmus erősödése között. Annak köszönhetően, hogy növekszik a lóállomány, több nyári tábort szerveznek Vajdaság-szerte gyermekek számára, emelte ki Pál Károly, mondván, hogy ez azért fontos, mert így a gyerekek már korán elkötelezik magukat a lovak mellett.

Mint hozzátette, Vajdaságban több településen is vannak lóistállók, ezek szinte kisebb központokká alakultak át.

– Persze az is fontos, hogy a lovak egyre minőségesebbek. Ez a Vágta egyik velejárója, hiszen ahogy növekszik az igény, úgy növekszik és javul a kínálat is.

Azt is tudni kell, hogy ugyanúgy, mint az átlagember, úgy a vajdasági magyar zsokék közül is sokan külföldön keresik a boldogulást, ők ilyenkor hazajönnek, részt vesznek a vágtán. Olyan folyamatokról van szó, amelyek ahhoz vezetnek, hogy ha Szerbia egy szép napon gazdaságilag megerősödik, akkor a turizmus plusz bevételi forrásként jelenhet meg a vajdasági magyarság életében – taglalta Pál Károly.

Pál Károly szerint az előfutamok, illetve a döntők közötti időt sikerült tartalmas programokkal kitölteni, kicsi-nagy megtalálhatja a számára érdekes eseményt, bemutatót. Tekintettel arra, hogy az idei Vajdasági Vágta a Szent László emlékév jegyében zajlik, a döntő első helyezettje egy különleges ajándékot is hazavihet: egy 1861 típusú gyalogsági szablyát, emelte ki Pál Károly, mondván, hogy egyedi, kézműves munkáról van szó.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P. E.
Többi hír