Ugrás a tartalomra

Lakossági fórum volt Szajánban is

Elsősorban a szerbiai mezőgazdasági támogatásokról tájékoztatták a gazdákat szerdán este a bánáti Szajánban.

A Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete által életre hívott eseményen a vasárnapi magyarországi országgyűlési választásról is szó volt.

A szajáni magyar gazdák nagy része elsősorban mezőgazdaságból él. Egyre aktívabban veszik igénybe a Prosperitati Alapítvány pályázatait is. Beszédes Klementina, a VMSZ helyi szervezetének elnöke: „Nagyon örülünk, hogy a fiatal gazdák is próbálják folytatni a tradíciót. Igaz, elég kis számban, de reméljük, hogy ez a jövőben változni fog, ha látják, hogy van jövője a mezőgazdaságnak és van értelme annak, amit csinálnak.

A tartományi pályázati lehetőségeket Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes ismertette. „Jelenleg négy pályázati lehetőség van nyitva a gazdák előtt: az öntözőrendszerek támogatása, a fóliasátrak felszerelése és annak a kiépítése, a természeti károk elleni védekezésnek a támogatása, valamint a farm-felszerelések támogatása, de ki fogok térni azokra a pályázati lehetőségekre is, amelyek hamarosan, 1-2 éven belül meg fognak jelenni.”

Az idén a tavalyinál lényegesen több pénzt jut a köztársasági költségvetésből is a mezőgazdaság támogatására. Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, Szerbia: „A 2018-as évi költségvetésünk, az agrárköltségvetésünk közel 14 százalékkal növekedett. Ez nagyon fontos, mert sikerült megtartanunk minden olyan támogatási keretet, ami volt a 2017-es évben, és még ezt tudtuk növelni.

A nemrég még 1200 lakost számláló faluban az elvándorlás miatt ma már csak mintegy 900-an élnek. A polgárok 85 százaléka magyar.

 

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen