You are here

Koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartottak ma délelőtt Kupuszinán is Petőfi Sándor mellszobra előtt.

A vasárnapi szentmise után a nyugat-bácskai magyar településen a József Attila Általános Iskola diákjai történelmi visszatekintővel idézték fel a március 15-ei eseményeket.

A nyugat-bácskai térségben is létfontosságúak a magyar nemzeti ünnepekről való megemlékezések, mondta Dubacz Éva, a VMSZ kupuszinai helyi szervezetének elnöke. „Ezzel azt üzenjük nekik, hogy itt maradunk, erősek vagyunk. Az ünnepnek egy közösségteremtő ereje van, mivel ezekre a megemlékezésekre a falu lakossai is eljönnek. És, hogy igenis merjük vállalni magyarságunkat és ünnepeljünk együtt.”

Kupuszina csaknem 160 szülötte esett el a 172 évvel ezelőtt kirobbant szabadságharcban. Péter István, a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezetének alelnöke: „Az embernek a szabadságát sohasem adják ingyen. A szabadságért mindig meg kellett és meg is kell küzdeni. Van amikor ezért fegyvert kell fogni, néha csak állhatatosnak kell lenni. Úgy gondolom, hogy most az az időszak van, amikor azok a hétköznapok hősei, akik vállalják mindazt, amivel jár az, hogy Kupuszinán él, és próbál boldogulni, és itt maradnak és őrzik a tüzet.”

A megemlékezés végén Petőfi Sándor mellszobránál koszorút helyeztek el többek között a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének, az MNT-nek, valamint a helyi közösségnek a képviselői.

 

Szerző: 
Pannon RTV