Ugrás a tartalomra

A kulturális utak fontossága

Vándorkiállítás érkezett a Topolyai Múzeumba

Egy kulturális útvonal kialakításával kívánja bemutatni a Kiskunhalasi járás, valamint az Észak-bácskai körzet kulturális értékeit egy vándorkiállítás, mely ma érkezett a Topolyai Múzeumba.

A Magyarország – Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében létrejött Utak és kultúrákA Kiskunhalasi járás és az Észak-bácskai körzet kulturális értékei című kiállítás pannói 231 állomást mutatnak meg a térség épített örökségéből, művészeti alkotásaiból, neves személyeiből, történelmi és szakrális emlékhelyeiből. A kiskunhalasi Thorma János Múzeummal karöltve készítette el a Szabadkai Városi Múzeum a programot Utak és kultúrák címmel, melynek egyik ága volt a jelen kiállítás. A két éve tartó projektum célja az, hogy egy megvalósítható és működő kulturális út jöjjön létre turisztikai kínálatként.

A kiállításmegnyitón mgr. Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója kifejtette, hogy a program Kiskunhalastól kezdve Kelebián, Tompán, Szabadkán, Topolyán, Bajsán át Kishegyesig mutatja be a helyi értékeket.

- A turisztikai iparnak hadd legyenek ezek a pontok kiindulópontjai, tervezzenek ezen helyek érintésével kulturális utakat. Négynyelvű brosúrát, kulturális útmutatót jelentettünk meg a kiállítás kapcsán, melyben fölsorakoztattuk mind a 231 értékünket. Ennek segítségével be tudják járni a vidékünket és fölfedezhetik kincseinket – tette hozzá Hulló István.

A továbbiakban Mirić Námesztovszki Kornélia, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatónője szólt a kulturális utak fontosságáról, a kultúra és a turizmus összekapcsolódásáról, együttműködéséről:

- Az eddigi megszokott hosszú üdüléseket, tömegturizmust mindinkább fölváltják a rövidebb, de tartalmilag gazdagabb utazások, tematikus kulturális utak, melyek egyszerre kínálnak ismeretszerzési és kikapcsolódási lehetőséget. Térségünkben a turizmus ezen ágazata még fölfedezésre vár. Ez a kiállítás, projektum is rámutat arra, hogy nem kell távoli helyekre utaznunk, hogy kincseket, érdekességeket lássunk, halljunk. Néha elég csak a tekintetünket felemelni, jobban szétnézni, apró dolgokra odafigyelni.

A Szabadka, Kelebia, Tavankút, Bajsa, Kishegyes után Topolyán megtekinthető vándorkiállítás november 5-éig látogatható a Topolyai Múzeumban.

Szerző (Forrás)
Gazsó Hargita, Vajdaság Ma
Többi hír