Ugrás a tartalomra

Kulturális értékeink lelkes őrzői

Kezdetét vette Nagykikindán az amatőr színjátszás ünnepe

Csütörtök este megnyílt a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIII. Találkozója, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület színháztermében tartották meg a köszöntőbeszédeket és az első művészeti bemutatókat. Még az ünnepélyes megnyitó előtt a színházterem előcsarnokában megtekinthette a közönség A nagykikindai magyar színjátszás múltja és jelenecímű kiállítást, a tárlatot Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, rendező adta át, továbbá Lepár Ferenc, a nagykikindai társulat volt rendezője, amatőr színész gondolatait is tolmácsolták a szervezők. 

Komarek Magdolna, a az Egység nyugalmazott szervezőtitkára abban látta a tárlat fontosságát, hogy az által is nyoma marad az évtizedek során felmutatott komoly munkának. Kovács Frigyes felelevenítette néhány emlékét az amatőr színjátszásban folytatott tevékenységéből, s rámutatott arra: az amatőrizmus voltaképpen áldozatot, elkötelezettséget és türelmet jelent. Minden színészben kell, hogy maradjon amatőr szál ahhoz, hogy munkáját sikerrel végezze, értékelte.

Az eseményen ott volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az NMI Művelődési Intézet Kft. Dél-Alföldi Regionális Központjának munkatársai, továbbá Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke is.

Felemelő érzésnek számít színültig telt színháztermet látni, fogalmazott a találkozó megnyitó rendezvényén Talpai Sándor, Nagykikinda segédpolgármestere, aki kissé „hazabeszélt”, amikor büszkén emlékeztetett arra, éppen Kisoroszon született meg a színháztalálkozó elképzelése. Az amatőrök lelkességéről szólva elmondta, meg kell becsülni, hogy anyagi haszon nélkül, a magyar kultúra ápolása érdekében végzik az önként vállalt munkát.

– A vajdasági magyarság amatőr színjátszással szembeni tiszteletét jelzi, hogy még a néhány száz lelkes települések többségének is van saját színjátszó csoportja –, húzta alá.

 Köszönő szavakkal méltatta az anyaországi támogatásokat, melyek nélkül nem valósulhatna meg annyi fejlesztés, művelődési rendezvény, amennyiről be tudunk számolni.

Tápai Róbert, az Egység elnöke a húsvéti időszakra utalva közölte beszédében, ünnep a megnyitó ünnepség napja is, a feltámadást jelenti minden évben az amatőr színjátszók számára. A rendezvény végén, az első előadás előtt, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke nyitotta meg a rendezvénysorozatot.

SZÍNES HÉTVÉGI PROGRAM

A megnyitó ünnepséget követően, az április 15-éig tartó találkozó első előadásaként a helyi József Attila színjátszó csoport bemutatója következett, a társulat Székely Csaba Bányavirág című drámáját vitte színre Király Sándor rendezésében.

A következő napokban is számos színházélményben lehet része a nagyérdeműnek, ma Nagybecskereken a Madách Amatőr Színház Venczel Valentin rendezésében Kacsóh Pongrác, Bakonyi Károly és Heltai Jenő János vitéz daljátékával lép fel, Topolyán pedig a Mara Amatőr Színház mutatja be Greguss Zalán rendezésében Kerékgyártó István Rükverc című drámáját. Szombaton Kupuszinán és Adán tekinthet meg a közönség egy-egy darabot, az előbbi településen Szüle Mihály Egy bolond százat csinál című zenés bohózatát játssza a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportja Molnár József rendezésében, utóbbi városban pedig az Adai Színtársulat viszi színre a P. S. című játékát Máriás Endre rendezésében.

Vasárnap Magyarkanizsán két előadás is lesz: a Gondolat-Jel Társulat Oláh Tamás Entrópiacímű drámájával készül, majd Kiss Anikó és Oláh Tamás rendezésében a Mázlista vagyok!című vígjátékot adja elő az értelmi és testi fogyatékosok érdekeit védő és segítő Együtt Veled – Értük egyesület Mázlisták csoportja. Bezdánban a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Színjátszó Csoportja Maurice Hennequin és Pierre Veber Elvámolt éjszaka című bohózatát mutatja be Foki István rendezésében a hétvégi színes program utolsó állomásaként. Szerdától Vajdaság-szerte újabb előadásokkal várják az érdeklődő közönséget.

Az idei színjátszó találkozó művészeti szakbizottságának tagjai Czajlik Józsefrendező, a Kassai Thália Színház igazgatója, Lőrinc Tímea, Pataki-gyűrű-díjas színművész, a Zentai Magyar Kamaraszínház társulatának tagja és Táborosi Margaréta színművész, rendező-koreográfus, az újvidéki Színművészeti Akadémia tanára.

Az előadássorozat gálaműsorral zárul szintén Nagykikindán április 15-én, amelynek keretében kiosztják a találkozó díjait és különdíjait is. Színjátszóink ünnepét az idén tíz éves Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka, a Május van, Tisztelt úr… című előadása zárja majd. A szervezésért az Egység Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség felel.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár
Többi hír