Ugrás a tartalomra

Kúla? Gála!

Telt ház előtt sorsoltuk ki idei Magvető-akciónk főnyereményét a helyi Népkörben

Szerencsés döntésnek bizonyult szerkesztőségünk részéről, hogy idei Magvető-akciónk zárórendezvényét a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központban tartsuk meg. A 147 éve létező és működő egyesület nagyterme ugyanis szombaton este zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, közös programunkban pedig a település magyarságának apraja és nagyja egyaránt kivette részét.

Persze, ahogy mondani szokás, „mindez nem jöhetett volna létre”, ha nincs a Népkör vezetőinek, Goga Zsolt elnöknek, Pásztor Mária titkárnak, valamint Valka Károlynak, a VMSZ körzeti szervezete elnökének lelkes szervező munkája és segítsége, akiknek ezúttal mondunk nyilvánosan is köszönetet közreműködésükért. Az estet is ez utóbbi nyitotta meg üdvözlő beszédével, miután a helyi óvodásokból és kisiskolásokból álló Aprócskák csoport (felkészítő tanáruk Hugyik Karolina) a Dél-Alföld népi gyermekjátékainak színpadi bemutatásával megteremtette a rendezvény alaphangulatát.

Idei Magvető-akciónk több szempontból is különbözött a a korábbi évek gyakorlatától. Az akcióban való részvételt nem csak előfizetőink, hanem valamennyi Magvető-olvasónk számára lehetővé tettük, akiknek a márciusban megjelenő öt szelvényt kellett összegyűjteniük, a szelvényen található kérdést megválaszolniuk, majd azokat egy borítékban beküldeniük szerkesztőségünk címére. Az akciónak tehát közvéleménykutató jellege is volt, és valamennyi olvasónk közreműködését egy ajándékcsomaggal jutalmazzuk majd meg (amelyek kézbesítését hamarosan megszervezzük, olvasóink türelmét kérjük). Az olvasói vélemény megkérdezésének fontosságát, és egyben a Magvető melléklet népszerűségét is bizonyítja, hogy erre a felkérésre rekordszámú, majdnem 1500 boríték érkezett be szerkesztőségünkbe! Ezeket az adatokat és részleteket is ismertette üdvözlő beszédében Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője, aki természetesen emellett a közönségnek is megköszönte, hogy ilyen szép számban megjelentek rendezvényünkön, és egyben visszaemlékezett egyik első kúlai vendégszereplésére is.

Merthogy a Magyar Szó természetesen nem most vendégeskedett először Kúlán. Viszont ez volt keddi mezőgazdasági mellékletünk első helyi bemutatkozása, ezért Varga Attila, a Magvető szerkesztője bővebben is kitért arra, milyen aktuális témákkal, közérdekű információkkal, szakcikkekkel, tőzsdei hírekkel és egyéb tartalmakkal jelentkezik hétről hétre olvasóinak az immár kilencedik évfolyamát „taposó”, épp a napokban 400-ik megjelenését ünneplő melléklet.

Az Árvácska énekcsoport (vezetőjük Vendel Gyöngyi) zenei intermezzója után a Magvető vajdasági körútjainak leghűségesebb és legkitartóbb vendégelőadója, Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági képviselője, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja szólt a közönséghez, ezúttal elsősorban nem a saját munkájára és az aktuális mezőgazdasági kérdésekre helyezve a hangsúlyt, hanem a Magyar Szó mezőgazdasági mellékletére. Mint elmondta, a terepet járva szerkesztőségünk tagjaival nagyon sok olyan időszerű problémáról, a mezőgazdasággal foglalkozó vajdasági magyar embereket érintő kérdésről szerzett tudomást, amelyeket aztán fel tudott vetni a parlamentben és annak illetékes bizottságában, természetesen a megoldást keresve. Mind a mellékletet, mind pedig terepjáró körutainkat ezért rendkívül hasznosnak ítélte meg, és további kitartásra buzdította a Magvető munkatársait.

Fodor István, lapunk zentai szerkesztőségének munkatársa, a Tiszavidék rovat szerkesztője volt a szerzője annak a, Magyar Szó – Hét évtized című könyvnek, amely a tavaly jubileumát ünneplő Magyar Szó hetven éves történetét mutatja be. A szerző ezúttal is érdekes részletek, „izgalmasabb” politikai momentumok kiemelésével és azok hátterének ismertetésével keltette fel a közönség érdeklődését nem csupán a kötet, hanem egyben a vajdasági

magyarság egyetlen napilapjának története és történelme iránt is.

Izgalmasabb (és humorosabb) pillanatok azonban még az est végére is maradtak. Az Ibolya gyermektánccsoport (csoportvezető Pásztor Mária) hangulatos fellépése (szatmári táncokat adtak elő, sajátos koreográfiával) után sorsoltunk. Először is a közönség soraiból sorsoltunk ki három, három hónapra szóló Magyar Szó-előfizetést, szimbolikusan is megköszönve ezzel irántunk tanúsított figyelmüket, majd pedig következett az egész idei Magvető-akció szuperfőnyereményének, egy négy soros sorközművelőnek a kisorsolása, amelyet fő támogatónk, az adai Agromerkur cég biztosított. A több mint ezer boríték közül az Ibolya néptánccsoport ifjú táncosa Majoros László temerini olvasónk küldeményét húzta ki, így neki gratulálhatunk az egész szerkesztőség nevében.

Arról, hogy a Népkörből végül mindenki garantáltan mosolygós arccal távozzon, a Magyarzó Pistikét megszemélyesítő Molnár Zoltán színművész gondoskodott.

Szerző (Forrás)
Kókai Péter, Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen