Ugrás a tartalomra

Kukoricafesztivál volt Tordán

Magyarországi, romániai és vajdasági vendégek vettek részt szombaton, a tordai kukoricatörő versenyen, a sorrendben kilencedik Kukoricafesztivál legérdekesebb eseményén. Számos kísérő-rendezvény is volt. 

Az aratás mellett a kukorica betakarítása is fontos feladat a falusi emberek életében. Sokszor nehezebb is az aratásnál. Különösen, ha nem kedvez az időjárás. Szerencsére a tengerit ma már nem kézzel szedik, tegnap pedig nyári kánikulában zajlott az esemény.

– A tordai gazda életében az őszi betakarítás sokkal többet jelent, mint az aratás, hisz a földterületnek, 70-80 százaléka őszi kultúrával van bevetve. És ezért úgy gondoltuk, hogy a szüleink, nagyszüleink hagyományát ápolnunk kell, és valamilyen módon be kell mutatnunk az utókornak meg másoknak is. Ez az ötlet immár kilencedik alkalommal megvalósult, és évről-évre terebélyesedik, mondja Dobai János Torda HK elnöke.

A hagyományos kukoricatörés nem volt könnyű munka, de mint ahogy a helybéli Tóth Veronka mondja, mégis összetartó ereje volt egy falusi közösségnek: összetartottak az emberek, mint a kukoricaszemek, amikor szükség volt, segítettek egymáson.   

A rendezvényt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke nyitotta meg.

– Azt mondom folyamatosan, mindennap, mert különböző lakossági találkozókon alkalmam van erről beszélni, hogy megértjük azokat, akik a konyhaasztal mellett úgy döntenek, hogy máshol fognak élni. De nekünk az az érdekünk, hogy azok, akik úgy döntenek, hogy itt kívánnak élni, azokon próbáljunk segíteni, hogy gyökeret tudjanak engedni, meg tudjanak erősödni, kisközösségileg is, egyénileg is, vállalkozóként is. Abban reménykedünk, hogy talán amikor változnak a körülmények  – és úgy tűnik, hogy Európában nem haladnak jó irányban a dolgok  – azok, akik elmentek, azok közül nagyon sokan úgy fognak majd egy adott pillanatban dönteni, hogy visszajönnek. Legyen nekik hova visszajönni. Többek között ezt a célt szolgálja mindaz, amit a politika színterén csinálunk. Ezt a célt szolgálják ezek a kisközösségi rendezvények is. Mert ha mást nem, akkor egy hétvégére, pár napra, más kedvet hoznak a közösségbe, amire nagyon nagy szükség van, mondta Pásztor István.  

Bemutatásra kerültek a Prosperitati Alapítvány támogatásával vásárolt mezőgazdasági eszközök is.

– Ez a bánsági magyar falu 72 nyertes pályázattal büszkélkedhet, 46,5 millió dinár támogatás érkezett ebbe a magyar közösségbe. Azt is el tudom mondani, hogy a harmadik pályázati körben minden pályázó nyert, minden tordai pályázó nyert. Úgyhogy száz százalékos az eredmény. Büszkék lehetnek és ennek az eredménynek legalább fele itt látható, mondta Juhász Bálint a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője köszöntötte.

A rendezvény keretében szentmisét mutattak be, kézműves foglalkozásokat és kiállításokat szerveztek, volt főzőverseny, pálinka verseny, felléptek a környező falvak műkedvelői. Megemlékeztek a falu nagy szülöttéről dr. Berényi János növénynemesítőről is. 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K. I.
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto