Ugrás a tartalomra

A kukorica jegyében

Magyarkanizsán immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Kukoricafesztivált

Magyarkanizsán immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Kukoricafesztivált, melynek célja a kukoricához, illetve a kukorica betakarításához kapcsolódó hagyományok, népszokások bemutatása, népszerűsítése, hogy a már elfeledett szokás ismét életre keljen, része legyen mindennapjainknak, rohanó világunk színes pontjává váljon. A háromnapos rendezvény során minden korosztály megtalálhatta a számára legmegfelelőbb programot, hiszen művelődési események, szakelőadások, gyerekprogramok egyaránt szerepeltek a gazdag kínálatban.

Pénteken a művelődésé volt a főszerep, hiszen a Dobó Tihamér Galériában megnyílt Pesti Emma szabadkai képzőművész Horizontok című kiállítása, majd Resócki Rollandnak, a Népművészet Ifjú Mestere díj tulajdonosának bemutatója következett, aki a bácskai Tisza mente néptánckincséből adott elő egy válogatást. A pénteki nap táncházzal zárult, melynek során a zenéről a csantavéri Mendicus tamburazenekar gondoskodott.

Szombat reggel a néptáncosok táncos-zenés hívogatóval indították a napot a magyarkanizsai piactéren, majd a vidám társaság, fiákerekkel kiegészülve, a városháza előtti térre vonult.

A XII. Kukoricafesztivált Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere nyitotta meg. Gratulált a szervezőknek, megköszönte az önkéntesek munkáját, hiszen ők mindannyian időt és energiát nem kímélve azon fáradoztak, hogy az idén is egy színvonalas rendezvénnyel kedveskedjenek a Magyarkanizsára látogatóknak. A polgármester hozzátette, ha jövőre is akad szervező és önkéntes, akkor újra lesz kukoricafesztivál, hiszen elő fogják teremteni a szükséges támogatást erre a népszerű rendezvényre.

A megnyitó után a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tangazdaságának előadótermében egy kukoricáról szóló szakelőadás kezdődött, a városháza előtti kisparkban pedig a kézműves-kirakodóvásár és -alkotóműhely remekművei közül válogathattak a járókelők. Kukoricából készített étkeket is meg lehetett kóstolni, hiszen lenmagos kukoricagörhe, tökmagos torta, kukoricatallér, kukoricamorzsából alkotott golyócskák, sajttal töltött puliszka, málé (proja) és afféle kakukktojásként töktorta is sorakozott Úri Erzsébet asztalán.

Ha már kukoricafesztivál, akkor természetesen szót kell ejteni az idei termésről is. Nagy Ferenc nyugdíjasként már nem termeszt tengerit, családja viszont igen.

— Nagyon sanyarú volt az idei termés. Több tényező is közrejátszott abban, hogy a hozam ilyen alacsony lett. Voltak, akik azt tanácsolták a termelőknek, hogy sűrűre ültessék a kukoricát, ez azonban melléfogásnak bizonyult, hiszen ezeknek a gazdáknak szinte semmi sem termett. Akik 36-40 centiméter távolságra ültették a növényeket, azok 40-50%-os hozamot értek el. A másik tényező pedig a nagy forróság. Igaz, hogy a kukorica bírja a kánikulát, viszont csapadékra is szüksége van, melyből az idén nagyon kevés hullott. Ennek a haszonnövénynek az ára 16-17 dinár körül mozog, de mire kifizetik, már kevesebb lesz. Ha ugyanis a cséplés után a kukorica nedvességtartalma több mint 14%-os, akkor már faragnak az összegből. Tehát maga a megszabott ár sem magas, a kifizetett viszont még ennél is alacsonyabb.

A forgatagban összefutottunk Tóth Ágnessel, a Tisza Néptáncegyesület elnökével, a Kukoricafesztivál fő szervezőjével. Elmondta, hogy minden alkalommal megpróbálnak valami újjal előállni, illetve igyekeznek bővíteni az előző évi programot.

— A mai nap a gyerekekről szól, a rendezvényekre a városháza előtti téren és a kisparkban kerül sor. A legkisebbek számtalan kukoricával kapcsolatos vetélkedőn vehetnek részt, mint amilyen például a csutkavárépítés, a kukoricafosztás vagy a morzsolás. A kézműves-foglalkozások keretében különféle alkotásokat hozhatnak létre, az egész napos kirakodóvásár pedig elsősorban ugyancsak a kézművestermékekre alapul.

A délután folyamán kihirdették a rajzpályázat, a plakáttervezés, az ügyességi vetélkedők és a görhesütő verseny eredményét. A szombati nap a vajdasági népzenészek és szólisták gálaműsorával, illetve táncházzal fejeződött be, melyen a szegedi Korinda zenekar húzta a talpalávalót. Vasárnap a meghívott hazai és külföldi néptáncegyüttesek közös gálaműsorával ért véget a XII. Kukoricafesztivál.

A háromnapos eseményt a Tisza Néptáncegyesület, Magyarkanizsa önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatás és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Tóth Tibor
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen