Ugrás a tartalomra

Köztársasági és tartományi támogatások a mezőgazdászoknak

Több száz milliós támogatásokra pályázhatnak 2017-ben a szerbiai gazdák, tartományi és köztársasági szinten is – hangzott el csütörtök este Bajmokon.

Az idei lehetőségekről Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes és Osztrogonác Simon, Szabadka város mezőgazdasággal megbízott tanácstagja tartott előadást a helyi termelőknek.

A bajmoki helyi közösségben gyülekeztek azok a helyi és környékbeli gazdák, akik szerettek volna többet megtudni a tartományi és köztársasági mezőgazdasági pályázatokról.

A milliós támogatásokkal a fiatal gazdálkodókat is szeretnék arra ösztökélni, hogy minél több pályázati lehetőséget használjanak ki, illetve a gazdaságuk bejelentésére, ha ezt még nem tették meg. Papp Szilárd, Bajmok: „Nagyon jók ezek a pályázatok, ugyanis nem kis összegek ezek. Szerintem nagy esélyük van a fiataloknak ezt meg is kapni, mint ahogy hallottuk.”

A gazdákat az illetékes minisztérium és tartományi titkárság illetékesei arra biztatták, hogy folyamatosan tájékozódjanak az interneten, mivel idén összesen több mint százmillióval nőtt a támogatások nagysága, a mezőgazdaság összes területére. Ez alól kivétel a méhészet, ahol a tavalyi évhez képest nem változott a támogatások nagysága.

Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár, Szerbia: „Úgy érzem, hogy a gazdákkal való szoros együttműködés kulcsfontosságú és nagyon fontos szerepet tölt be, azért mert a gazdák első kézből tudják meg a pályázati lehetőségeket, másrészt rögtön kérdéseket is föltehetnek, mi pedig a minisztériumban dolgozók megtudjuk, hogy a terepen mik a mozgások, mik a helyi specifikumok, mi az, amiben tudunk segíteni a helyi gazdáknak.”

A köztársasági és tartományi képviselők többször is kiemelték, hogy idén még több pénz áll rendelkezésre, ezért nagyon könnyű nem visszatérítendő fejlesztési kölcsönökhöz jutni. Hozzátették, ehhez a gazdák naprakészsége is szükséges, ami nemcsak azt jelenti, hogy folyamatosan figyelemmel követik online a pályázatokat, hanem az is, hogy időben átadják őket.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen