Ugrás a tartalomra

A közösség sikere

XIII. alkalommal tartottak falunapot Gunarason – Gazdag program, rengeteg látogató

Egy falu életében általában a búcsú a legnagyobb esemény, de Gunaras esetében a falunapi rendezvénysorozat népszerűsége vetekszik a búcsúéval. Idén a gunarasi helyi közösség és a szervezésben résztvevő számos civil szervezet 13. alkalommal hozta össze a kétnapos, gazdag programmal bíró eseményt.
Legtöbben, természetesen a vasárnap este fellépő Csepregi Éva és Végvári Ádám duóra voltak kíváncsiak, akik népszerű slágereikkel valóban feledhetetlen élményben részesítették a gunarasiakat és a környező településekről érkező vendégeket. A faluház előtti téren kb. 1500 ember, idős és fiatal csápolt az egykori Neoton zeneszámaira.

A falunap programjában a könnyűzene mellett helyet kapott a népzene is, vasárnap este fellépett Gunaras testvértelepülésének, Csólyospálosnak a tamburazenekara és kórusa is, valamint a művelődési műsor keretében különböző produkciókkal bemutatkoztak a helyi általános iskola diákjai is.
Az esti szórakoztató programot megelőzően hálaadó szentmisére és kenyérszentelésre került sor, amelyen a csólyospálosi kórus templomi énekeket énekelt. A mise után Brasnyó Ferenc kishegyesi esperes plébános és Zsolnai István helyi plébános felszentelték a templomkertben felállított lourdesi barlang makettjét. A falunap vasárnapi programjában szerepelt még egész napos kézműves foglalkozás gyerekeknek, agyaggalamblövő-, horgász- és paprikás-főző verseny, öregfiúk-labdarúgó-mérkőzés, kiállításmegnyitó, valamint a helyi véradók is ez alkalommal kapták el elismeréseiket.

Amint említettük, a falunapi rendezvénysorozat kétnapos volt, s a szombat a sport jegyében telt. Erről Orcsik István, a helyi közösség tanácsának alelnöke számolt be.
– A szombati nap során két sportrendezvényünk volt, emellett egy nagyszabású szántóversenyre is sor került. A hagyományoknak megfelelően idén is megszerveztük a falunapi sakktornát, ahol helyi és a környező településekről érkező sakkozók mérték össze erejüket. Tudni kell, hogy a falu futball-lázban ég, a 2012/13-as szezonban a gunarasi Olimpia nyerte meg a topolyai ligát, és feljebb jutott a szabadkai ligába. Ehhez méltóan a falunapi ünnepi mérkőzést a vajdasági ligás, pacséri Bácska csapatával játszottuk. Igaz, hogy 2:4-es vereséget szenvedtünk, de nagyon szép játékot láthattunk – mondta el Orcsik.

Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke szerint a falunap igazi eredménye az volt, hogy az emberek tömegesen vettek rajta részt.
– A kézműves foglalkozásoktól kezdve a főzőversenyig minden műsorszámon nagyon tömeges volt a részvétel. Úgy érzem, hogy mindenki büszke a mai napra, személy szerint pedig arra, hogy beérett a helyi közösség tanácsának sokéves munkája. Olyan civil szervezeteink vannak, amelyek méltán öregbítik a falu jó hírét. A tűzoltócsapatunk képviselte Szerbiát az Európa-bajnokságon, az Olimpia első lett a topolyai ligában, az iskolánk pedig a község legjobbja, a felvételin elért pontszámok alapján. Ezekre az eredményekre büszkének kell lenni és erőt kell, hogy adjanak a további munkához – mondta Csorba, majd külön megköszönte a csólyospálosi és kókai testvértelepülések segítségét, valamint a topolyai önkormányzat nagymértékű támogatását.

Szerző (Forrás)
L.J., Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen