Ugrás a tartalomra

Kortárs szerzőket választanak a színjátszók

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIX. Találkozója

Szajánban a március 21. és 31. között zajló szemlén, amely a felnőtt és ifjúsági, illetve vegyes korcsoportú színjátszók legnagyobb szemléje, az eddig látott előadások egyik fontos jellemzője, hogy a csoportok jellemzően kortárs szerzőket választanak és az igényes szövegválasztás is igen gyakori.

Solténszky Tibor, a szakmai zsűri tagja elmondta, az utóbbi 10–15 évben a hivatásos színházak, majd a műkedvelő csoportok is Magyarországon és határon túl egyaránt sokkal nagyobb számban választanak kortárs szövegeket. Ennek nyilvánvalóan az is az oka, hogy rájövünk, izgalmasabb a saját éltünk problémáit feldolgozni, mint azokat a távoli, a valóságtól leváló történeteket, amelyek a népszínművek és a régi bohózatok világa. A zsűri – Brestyánszki Boros Rozália dramaturg, Béres Márta színművésznő és Solténszky Tibor dramaturg, rendező ‒ igényesebb előadásokat láthatott eddig az idei évben, ám a csoportoknak még nagyon sok munkája van, hogy a rendezők segítségével a szereplők játékukat árnyalni tudják, ne csak szerepeket játszanak, hanem megtanulják megérezni a finomságokat, a karaktereket felépítsék. Ehhez nyújt szakmai segítséget a Deszkára fel! képzés és a MAdT tábor, amellyel kapcsolatban az érdeklődők a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséget vagy a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet kereshetik fel. Szintén ehhez kapcsolódnak azok a színházi nevelési programok, amelyek a magyarországi társulatok vendégjátékai. Március 25. és 27. között a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ érkezik Budapestről, szerda délelőtt a szajáni és a nagykikindai hetedikes és nyolcadikos diákokhoz is ellátogatnak. Szajánban a VMMSZ szakemberei tartanak a kicsiknek értelmező beszélgetést az előadásról és játékokat. A szajáni Móra Károly Általános Iskolában pedig a tanárok támogatásával a gyerekek naponta részt vesznek a Súgó, a Találkozó színlapja szerkesztésében. Nemcsak fogalmazásaik és verseik jelennek meg, hanem összeállításokat, interjúkat is készítenek. A kisebbek rajzolnak az előadásokról, a nagyobbak kommentárokat írnak, köszönhetően az iskola nyitottságának és az igazgatónő, Csömöre Hermina együttműködésének. A gyerekekkel munkáját Krabók Csilla magyartanárnő mentorálja.

Hétfőn több év kihagyás után ismét a Találkozó színpadára lépett a nagybecskereki Madách Amatőr Színház Ifjúsági Pódiuma, nagy örömet szerezett a zsűrinek nagy játékkedvével, Lénárd Róbert-darabot játszott. Este az Adai Színtársulat Garaczi László Ovibrader című darabját mutatták be, nagyon szép színjátszói munkával, igényesen, minimál díszlettel, többszörös visszatapsolást kiérdemelve.

Szerdán a topolyaik a Halál a Balkánon című adaptációt mutatják majd be, a tóbaiak pedig Heltai-darabot adnak elő.

 

Többi hír