Ugrás a tartalomra

A kormányalakítás hete

Aleksandar Vučić hozzáláthat az új kabinet összetételének meghatározásához

Ahogyan azt már korábban is tudni lehetett, Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke kapta ma Tomislav Nikolić államfőtől a kormányalakítási megbízatást. 14 óratól tárgyalt Nikolić és Vučić, az SZHP vezetője hivatalosan is mandátumot kapott az új kormány létrehozására. Mint ismeretes, az előzetes tervek szerint a hét végéig a kormányalakításnak is le kellene zajlania, hogy a kabinet új tagjai április 27-én letegyék a képviselőház előtt az esküt.

Az államelnök április 17-én kezdte meg az egyeztetéseket a parlamentbe jutott választási listákkal. A Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével folytatott csütörtöki megbeszéléseket követően Pásztor kifejtette, hogy az államfőt tájékoztatta pártja szándékáról: tagjai kívánnak lenni a parlamenti többségnek. Ezt követően Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke is bejelentette, hogy elfogadja a Szerb Haladó Párt által támasztott koalíciós előfeltételeket, és csatlakoznak a többséghez.

Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője kijelentette, hogy a magyar párt a kisebbségi jogoknak a szem előtt tartásához és a vajdasági autonómiát érintő képviselőházi döntések meghozásához ragaszkodik a koalíciós megállapodás megkötésekor. A szerződés kitér arra is, hogy a leendő kormány tevékenységének középpontjában a mezőgazdaság, gazdaság és szociális helyzet előbbre vitele áll majd. Pásztor aláhúzta, hogy a VMSZ feltételei között volt a tartomány statútumának június 6-áig történő elfogadása, továbbá a pénzelésről szóló jogszabály meghozása is az év végéig. A korábbi szóbeli megegyezés alapján a Vajdasági Magyar Szövetség államtitkári megbízatásokat lát majd el, a párt által javasolt személyek gazdasági, mezőgazdasági, infrastrukturális, egészségügyi és szociális kérdésekkel foglalkoznak az illetékes minisztériumokban. A párt két parlamenti bizottságban tölt majd be alelnöki szerepkört, az európai integrációs kérdésekkel, illetve a mezőgazdasággal foglalkozó testületben.

Tomislav Nikolić államfő a VMSZ-szel és a szocialistákkal folytatott megbeszélések mellett találkozott még a Demokrata Párt, az Új Demokrata Párt, a Sandžaki Demokratikus Akciópárt és az albán kisebbségi Demokratikus Tevékenység Pártjának tisztségviselőivel is.

Az egyeztetések során Dragan Đilas, a DP vezetője aláhúzta, hogy pártja semmiképp sem lenne része az új hatalmi koalíciónak, s nem is kapott felhívást arra, hogy csatlakozzon a többséghez. Aggodalmának adott hangot a kialakulófélben lévő új kabinet egyes tervezett intézkedései kapcsán, melyek, mint mondta, az életszínvonal csökkenését és munkahelyek megszűnését váltják majd ki. Boris Tadić (ÚDP) álláspontja az volt, hogy nem lesz egy olyan kormány tagja, amelynek munkájában a szocialisták is részt vesznek, ez ugyanis szerinte akadályozza a kormány hatékonyságát. Tagadta azokat a sajtóban közölt információkat, melyek szerint az ÚDP egyes tagjai mégis csatlakoznának az új kabinethez. Sulejman Ugljanin (SZDA) úgy fogalmazott, hogy pártja nem akar mindenáron a kormány részeként politizálni, de amennyiben felkérést kap, hajlandó lesz tárgyalni egy, a fenntartható fejlődést szavatoló kormánypolitika kidolgozása érdekében. Riza Halimi pártja (DTP) nem kívánt részt venni a kormány munkájában, de mint azt a pártelnök hangsúlyozta, ez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy együttes erőkkel dolgozzanak az államvezetéssel a preševo-völgyi albánok életszerű gondjainak rendezésén.

Mint ismeretes, a március 16-i választásokon az SZHP körüli koalíció 158 mandátumot szerzett, az SZSZP vezette szövetség 44-et, a VMSZ pedig hatot. A DP 19, az ÚDP 18, az SZDA 3, a DTP pedig 2 képviselőhellyel rendelkezik az új összetételű parlamentben.

Szerző (Forrás)
Tanjug , B92, Magyar Szó
Többi hír