Ugrás a tartalomra

Könyvbemutató Nagybecskereken: A magyarság emlékjelei a Bánságban

Tegnap este a nagybecskereki Petőfi MME-ben rendhagyó könyvbemutatót tartottak, amelyen vendégül látták a temesvári Szekernyés János írót, szerzőt, helytörténészt, akinek a legújabb kötetével ismerkedhetett a közönség, A magyarság emlékjelei a Bánságban cíművel. Vendég volt még Szász Enikőt, a Temesvári Nőszövetség elnök asszonya, színész, projektmenedzser, az est moderátora pedig Tóthné dr. Glemba Klára, a Petőfi MME elnök asszonya volt.

A Temesvári Nőszövetség gondozásában megjelent kötet immár a hetedik kiadványa a szövetségnek, és a történelmi Bánság területén egykor volt, vagy ma is létező magyarság emlékjeleit, emlékműveit, emléktábláit gyűjti egybe. A könyv három nyelven jelent meg, magyar, román és angol nyelven, és mintegy három év munkáját öleli fel, feltárva azokat a szellemi hagyatékokat, értékeket, amelyet a bánsági magyarok maguk mögött hagytak.

A Bánság szerbiai részén 35 település köztéri szobrait, emléktábláit, síremlékeit, és más, magyarságot érintő emlékjeleket kutattak fel, amelyekről fényképeket készítettek, és illusztrálták a kiadványt, továbbá lexikai tömörséggel a településről is megtalálhatók fontos tudnivalók. A könyv egésze azt is érzékelteti, hogy a kutatott tájegység valamikor egy szerves egységet alkotott.

Tóthné dr. Glemba Klára is hozzájárult a kötethez, hiszen a nagybecskereki és környékbeli magyarságot érintő emlékjelek felkutatásában ő is segített.

Szerző (Forrás)
Kónya-Kovács Otília, Vajdaság Ma
Többi hír