Ugrás a tartalomra

Kisüsti verseny és Kocsonyafesztivál Bácskossuthfalván

Több, mint 550 pálinkaminta érkezett a nemzetközivé vált versenyre Vajdaság egész területéről, Magyarországról és Erdélyből is hoztak pálinkákat, amelyeket 15 tagú szakmai zsűri értékelt.

A topolyai Turuc József cukorkörte pálinkáját választották a bácskossuthfalvi 4. Kisüsti versenyen abszolút győztesének. Idén első alkalommal kocsonyafesztivált is szerveztek a kisüsti verseny mellé.

Nagy volt a sokadalom a bácskossuthfalvi ifjúsági otthonban szombaton. Érkeztek vendégek a környékről és külföldről is. A hagyományos gyümölcspálinkák mellett különlegességeket is neveztek, mint a narancs, banán és sütőtök pálinka, valamint a különböző szilvaágyon és hordóban érlelt kisüstik is megmérettettek. Fábrik Attila, elnök, Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete, Bácskossuthfalva: „Meglepetésünkre nagyon sok pálinkaminta érkezett, 551 mintát kellett elbírálnia a zsűrinek. Vajdaság szinten ez a legnagyobb pálinkafesztivál, amiről tudunk. 69 arany, 99 ezüst és 151 bronz minősítést osztottunk ki.”

A hagyományos disznóhúsból, körömből, fülből, farokból készült kocsonyát, de kakasból, halból is elkészítették a téli asztalok hagyományos étkét a versenyzők. Az eseményt a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete és a helyi Ady Endre Művelődési Központ szervezte. Példamutató a bácskossuthfalvi kisüsti verseny, hiszen négy év alatt összefogással helyi rendezvényből regionálissá nőtte ki magát – hangzott el a rendezvényen. Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Az Európai Unióban a minőséget megfizetik, a minőséget értékelik és arra kell törekednie minden egyes termelőnek, hogy az elkövetkező években, évtizedekben minél jobb minőséget tudjon termelni a saját gazdaságán belül.”

Ünnepélyes keretek között kiosztották az elismeréseket és a díjazottak értékes ajándékokat is kaptak. A bácskossuthfalvi 4. Kisüsti verseny legjobb pálinkája címet a topolyai Turuc József nyerte el cukorkörte pálinkájával. „Nagy titka nincs, csak a tiszta cukorédes körte. Odafigyelünk, hogyan forr, ne legyenek muslincák rajta, rézeleje megfelelően el van választva, a végét levágjuk és sikerült.”

A legeredményesebb kocsonyafőző, hagyományos kocsonyájával a bácskossuthfalvi Nagy Magdaléna lett, aki szerint a kocsonya titka a jó alapanyag és a lassú főzés. „A bácskossuthfalvi kocsonya hagyományos. Alapja a disznóköröm, a füle, a farka és a bőre, egy kis babérlevél, szemesbors, fokhagyma, vöröshagyma ízesíti.”

A vendégeket kultúrműsor és zenekarok szórakoztatták, emellett kóstolni is lehetett a versenyekre beérkezett finomságokból, valamint a résztvevők helyi termékek kínálatából is vásárolhattak.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír