Ugrás a tartalomra

Kishegyes: Konzultáció az egészségügy és a szociális védelem helyzetéről

Az év elejétől bevezetett létszámstop miatt szakemberhiány fenyeget az egészségügyi és a szociális intézményekben, más részről viszont sajnos mind több a rászoruló. Az egészségügyi és szociális programokra gyakran kevés a pénz – ez jellemzi a szociális ellátást és az egészségügyet Kishegyesen. Példaértékű viszont a 2008-ban bevezetett házi ápolás és a már három éve működő falugondnoki szolgálat tevékenysége.

Kishegyesen járt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, hogy az egészségügy helyzetéről és a szociális gondokról tájékozódjon. Vendéglátói, az önkormányzat képviselőinek kíséretében először ellátogatott a dr. Márton Sándor nevét viselő egészségházba.

Az egészségügyi intézményben az igazgató bizottság elnöke, dr. Nyirádi Miklós fogadta, akivel megtekintették a közelmúltban beszerzett új műszereket és beszéltek az egészségház terveiről, problémáiról. Mohácsi Zoltán alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat a közelmúltban hogyan segítette az egészségházat új felszerelés és gépjárművek beszerzésében. Kardiotokográfot (CTG) sikerült beszerezni, amely a magzat szívének vizsgálatára szolgál, valamint egy biokémiai mikroszkópot, ami pedig a méhnyak rosszindulatú daganatos megbetegedésének korai felismerésére szolgál.

A közelmúltban új gépkocsival is gazdagodott a egészségügyi intézmény gépparkja, melynek beszerzését szintén az önkormányzat segítségével sikerült megvalósítani. Csóré Róbert, a helyi közösség tanácsának elnökhelyettese ez alkalommal elmondta, hogy a helyi közösség közel 50 ezer dinár értékben támogatta egy új nyilvántartási rendszer felszerelését az egészségházban.

A tartományi házelnök ezután vendéglátóival a topolyai-kishegyesi községközi Szociális Központ kishegyesi irodájába látogatott, ahol Sztánkó Zsuzsanna igazgatónő és Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó, a központ kishegyesi részlegének szakmunkatársa mutatta be az általuk képviselt intézmény működését. Pozitív fejleményként értékelték, hogy a szociális központ élére olyan vezetők kerültek, akik magyarul is beszélnek, ami az ellátásra szoruló lakosság érdekében is fontos. Az önkormányzat képviselői elmondták, hogy a hosszú távú tervek között szerepel, hogy Kishegyes községnek önálló szociális központja legyen. A szociális ellátáson kívül a központ gyámügyi feladatok témakörével, a családon belüli erőszak problémájával és esetenként még békéltetési kérdésekkel is foglakozik. Sokkal több szakemberre lenne szükség, de a létszámstop miatt egyelőre nem tudnak újakat alkalmazni.

A szociális központban tett látogatása után Pásztor István Sárcsevity Bea szociálpolitikus és Szénási Oszkár szociális munkás, családi konzulens társaságában meglátogatott néhány személyt és családot, akik a falugondnoki szolgálat és az idősek és betegek ápolására megalakított házi ápolási rendszer szolgáltatásainak felhasználói. Lukács Klára, a Községi Tanács szociális kérdésekkel megbízott tagja kalauzolta a vendégeket.

Délután egy szakmai kerekasztal-beszélgetést szerveztek a helyi közösség tetőterében. A falugondnoki szolgálatot működtető Női Fórum elnöke, Zsidai Erzsébet ismertette a házi ápolási, valamint a falugondnoki szolgálat tapasztalatait.

A szakemberek a beszélgetést követően elmondták, hogy a kishegyesi tapasztalatokat hasznosítani lehet majd egy jövőbeni, több régióra is kiterjedő ellátási szolgálat megszervezésekor.

Az összejövetelen jelen volt Kovács Elvira parlamenti képviselő is, aki elmondta, hogy az elkövetkező időszakban - remélhetőleg a hatalmi többség részeként - még inkább hatni tudnak majd az egészségügy és a szociális védelem terén elfogadásra kerülő törvényekre, így képviselve a vajdasági magyarság érdekeit. A szakma, a civil szféra és a politikum összefogásának szükségességére is utaltak a beszélgetés résztvevői.

Az összejövetel kishegyesi házigazdái felajánlották, hogy továbbra is készek a tapasztalatokat megosztani. Sőt, készek arra is, hogy megfelelő támogatással akár egy jövőbeni regionális központ működtetését megszervezzék.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen