Ugrás a tartalomra

Kis közösségben nagy munka

CSERVENKA - Egyéves újraalakulását ünnepelte meg a hétvégén a cservenkai József Attila Magyar Művelődési Egyesület. Újraalakulását, mert már pár éve megalakult az egyesület, de csak formálisan, az utóbbi egy évben pedig már a tagbotorzásra és a vegyes kórus repertoárjának bővítésére fektették a hangsúlyt. Cservenkán nagyon kicsi a magyarság létszáma, ezért is bír igen nagy jelentőséggel az egyesület munkája. Az ünneplés a katolikus templomban kezdődött ünnepi hálaadó szentmisével, majd a József Attila MME vegyes kórusa alkalomhoz illő dalokat adott elő. Darabos Mihály előadásában pedig József Attila Mama című versét hallgathatta meg az ünneplő közösség. A jubiláló rendezvényt megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke is, aki a következőket mondta:

– Amikor egy ilyen kis közösségben a megújulásért mutatják be a szentmisét, akkor annak valóban nagy jelentősége, esélye és kibontakozási lehetősége van. Ez a művelődési egyesület annak a tanúbizonysága, hogy egy aránylag kis közösség hogyan tud magából erőt meríteni megszerveződni, és hogyan tud a tömb – vagyis az erősebbek – segíteni neki. Az ilyen jellegű példák mindenki számára megerősödést tudnak jelenteni, és egészen biztos, hogy a magyar közösségnek akkor van igazán esélye, ha az olyan szórvány is, mint amilyen Cservenka, talpon és erős marad.

Valka Károly, a VMSZ körzeti elnöke gratulált az egyesület vezetőségének és tagságának a kitartó munkájáért, amellyel nemcsak a magyar kultúra népszerűsítésén, hagyományaink megőrzésén, hanem a közösség felemeléséhez is nagyban hozzájárulnak.

A cservenkai József Attila MMK elnöke, Kanyó György továbbra is az egyesület fennmaradásán és a vegyes kórus községi versenyen és a Durindón való mind jobb szereplését tartja elsődleges feladatának.

Szerző (Forrás)
Kozma Lívia, Magyar Szó
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét